maandag 28 januari 2019

Ontheven LVV-directeur Kasanmoesdiran weet niet waarom hij nu het zwarte schaap is in Chinese hektrawlers-kwestie

'Als je een opdracht van de minister krijgt moet je die uitvoeren'


'Ik heb mijn werk naar eer en geweten gedaan', zegt Djoemadi Kasanmoesdiran, die twee weken geleden is ontheven als directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maandag 28 januari 2019 in de Ware Tijd. Volgens hem wordt hij er met de haren bij gesleept in de kwestie rondom de omstreden verstrekking van vergunningen aan Ros National Fishery. 

Op 11 mei 2017 is aan de minister vergunning gevraagd voor zeven SK-vissersboten, drie SKB-vissersboten en zes trawlers. Twee maanden later, op 13 juli, kreeg het bedrijf de vergunningen. Kasanmoesdiran is op de hoogte van deze aanvragen, hij heeft ze, na goedkeuring van de minister, ondertekend. 'Als je een opdracht van de minister krijgt moet je die uitvoeren', zegt hij.

Dezelfde ondernemer heeft op 26 maart 2018 gevraagd om de zes trawler-visvergunningen te wijzigen naar de status van midsea-trawler. Kasanmoediran ontkent deze brief onder ogen te hebben gehad. Dit alles is gebeurd onder het bewind van toenmalig LVV-minister Soeresh Algoe.

De in ongenade gevallen directeur weet niet waarom hij nu het zwarte schaap is. Sinds eind 2018 roert de vissersgemeenschap zich en eist duidelijkheid rond dit vraagstuk. Zo is van minister LekhramSoerdjan geëist om stukken te overleggen die hen een duidelijk beeld kunnen gegeven over wat er precies heeft plaatsgevonden.

Uit een brief blijkt dat op 16 november 2018 toestemming is verleend door de huidige minister aan de aanvrager. Een passage uit de brief luidt: 'Hierbij informeren wij u dat naar aanleiding van het schrijven van Ros National Fishery van 2 november het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij toestemming heeft verleend dat de volgende boten bij Cehivas mogen aanmeren in afwachting op de verdere afhandeling van de vergunningsaanvraagprocedure.'

Kasanmoesdiran zegt, dat hij niet op de hoogte is hiervan. Hij betreurt het daarom dat slechts de brief die hij in opdracht van de minister heeft ondertekend, besproken wordt.

'Ik heb mijn ontheffing geaccepteerd. Het is niet prettig om aan het werk te gaan; dan hoor je allerlei verwijten. Ik ben thuis met behoud van salaris.' Intussen is hij benaderd voor een andere functie op het ministerie. Deze week neemt hij een besluit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten