maandag 28 januari 2019

Ganesh Kandhai volgt Wim Bajnath op als voorzitter Landbouwcoöperatie Kwatta

De nieuwe voorzitter Kanhai, links (Bron foto: Wim Bajnath)
Leden vrezen voor politisering coöperatie nu Kandhai, een VHP'er, de hamer overneemt


Met 144 stemmen is lijst onder aanvoering van Ganesh Kandhai gekozen als nieuw bestuur van de Landbouwcoöperatie Kwatta. De tweede lijst, met als kandidaat-voorzitter Rajendre Debie, heeft 92 stemmen gekregen. De bestuursverkiezingen zijn gisteren gehouden, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 januari 2019.

Dewnandan (Wim) Bajnath draagt de leiding na elf jaren over. De overdracht moet officieel nog plaatsvinden.

Binnen de landbouwcoöperatie Kwatta hebben zich in de afgelopen dagen een aantal ontwikkelingen voltrokken. Een deel van de leden kon zich niet vinden in de lijst van Kandhai, die gesteund werd door Bajnath. De ontevreden leden hadden in een motie van wantrouwen het vertrouwen in Bajnath opgezegd. Bajnath had daarop een rechtszaak aanhangig gemaakt wegens smaad en laster, waarin hij in het ongelijk werd gesteld door de Kort Gedingrechter.

De groep ontevreden leden had de tweede kandidatenlijst ingediend, omdat ze het niet eens was met de keus van Bajnath. Er is vrees voor politisering van de coöperatie nu Kandhai, een VHP'er, de hamer overneemt met nog anderhalve jaar te gaan naar de verkiezingen op 25 mei 2020. Na zijn overwinning heeft Kandhai gezegd, dat de 92 stemmen die de tweede lijst hebben ondersteund, geen kleine groep is. Voor hem is het een teken aan de wand. Hij heeft aangekondigd dat hij met de groep om de tafel zal zitten om eenieder op één lijn te krijgen.

Zijn doel is ook om het imago die de landbouwcoöperatie nationaal en internationaal heeft, te behouden en uit te bouwen. De coöperatie heeft zo’n 350 leden – landbouwers en verwerkers - die niet alleen een groot deel van de lokale markt voorzien van groenten en fruit, maar ook hun producten exporteren.

De meeste leden zijn van het Weg naar Zee en Kwatta-gebied en een aantal van Saramacca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten