maandag 28 januari 2019

'Reeks verontrustend gewelddadige aanvallen in Colombia markeert eerste vier weken 2019'

Norwegian Refugee Council: 'Colombianen verliezen hun geloof in elk uitzicht op vrede'

(Bron foto: Norwegian Refugee Council)
'Gemiddeld om de drie dagen een sociaal leider gedood en 1.300 mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten'


Een reeks verontrustend gewelddadige aanvallen in Colombia markeert de eerste vier weken van het nieuwe jaar. Gemiddeld werd om de drie dagen een sociaal leider gedood en 1.300 mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten. Verschillende gemelde slachtoffers van het conflict en de autobomaanslag in de hoofdstad Bogota die 22 mensen doodde en 68 anderen verwondde, heeft geleid tot een toegenomen gevoel van onzekerheid onder de Colombiaanse bevolking.

Het einde van de vredesbesprekingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) is zorgelijk.

'Colombianen die zien dat sociale leiders en burgers die om de dag worden gedood, verliezen hun geloof in elk uitzicht op vrede. Gezinnen worstelen om een ​​normaal bestaan ​​voor zichzelf te bewerkstelligen en gewone mensen worden gedwongen om hun huizen te ontvluchten om te ontsnappen aan het extreme geweld in hun gemeenschappen', zegt de Noorse Refugee Council (NRC) landendirecteur in Colombia, Christian Visnes.

Meer dan 1.300 mensen zijn gedwongen ontheemd in de eerste 25 dagen van januari. Volgens VN-OCHA (UN-Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) zijn meer dan 145.000 mensen in 2018 uit hun huizen verdreven.



'Honderdduizenden slachtoffers zijn nog steeds afhankelijk van humanitaire hulp. Geweld en conflicten blijven kwetsbare gemeenschappen beroven van toegang tot de meest elementaire diensten, zoals schoon water, voedsel en onderwijs', aldus Visnes.

De crisis in het buurland Venezuela kan leiden tot een toename van de toestroom van Venezolanen en meer druk zetten op de toch al overweldigde regering in Colombia. 'De hoop op een duurzame vrede mag door het publiek niet worden opgegeven, en deze roekeloze daden van geweld mogen de tot nu toe geboekte vooruitgang niet destabiliseren. De Colombiaanse regering moet onmiddellijk maatregelen nemen en ervoor zorgen dat mensen die getroffen worden beschermd en bijgestaan ​​worden volgens de behoefte', besluit Visnes.

(Suriname Mirror/Norwegian Refugee Council/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten