maandag 28 januari 2019

Cocaïne-Cessna had dag voor onderschepping zo'n 500 kilo cocaïne gedropt

Korpschef Prade licht tipje van sluier in cocaïne-Cessna-duikboot-zaken op Radio ABC


Het vorig jaar april in Saramacca onderschepte Cessna-sportvliegtuigje heeft meer cocaïne afgeleverd dan door de politie aan boord van het toestel in beslag is genomen. Dat zegt waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname maandag 28 januari 2019 in de Ware Tijd. Hij leidde destijds het onderzoek toen op een rijstareaal van ondernemer Radj Oedit een vliegtuigje werd onderschept met 488 kilo cocaïne aan boord.

De piloten hebben tijdens het verhoor door de politie verklaard, dat zij een dag voordat ze werden gepakt een succesvolle dropping hadden uitgevoerd. Bij die landing hebben ze naar eigen zeggen ongeveer vijfhonderd kilo cocaïne afgeleverd. De politie heeft niet kunnen achterhalen waar die partij naartoe is gebracht.

Een paar dagen voor de onderschepping van het Cessna-vliegtuigje werd op een ander terrein, niet ver van het areaal van Oedit, in een kanaal een Colombiaanse cocaïne-duikboot in beslag genomen. In verband met dat onderzoek is een aantal buitenlanders in verzekering gesteld. 'Wij hebben tot zover niet kunnen achterhalen door wie de lading is weggehaald en waar die is. Volgens de verklaring van de piloten waren het Spaanssprekende personen. Zij mochten ook niet kijken', stelt Prade.

Het vermoeden is, aldus de politiechef, dat 'men een paar duizend kilo wilde hebben om daarmee die duikboot te vullen'. Prade: 'We hebben niet kunnen bewijzen dat er een links is tussen die twee zaken. Tot zover is het slechts een vermoeden.'

Beweringen van de piloten en hun advocaten dat zij elders moesten landen en door de politie waren gedwongen om dat op het terrein van Oedit te doen, zijn bezijden de waarheid. Dat beweerde althans de korpschef zondag in het radioprogramma 'Welingelichte Kringen'.



De mannen hebben namelijk zelf verklaard, dat zij een dag eerder al daar waren geland. Ook was er een tractor gedeeltelijk op de landingsbaan geplaatst als teken voor de piloten dat er gevaar dreigde en dat zij niet moesten landen. Omdat zij de waarschuwing te laat hadden opgemerkt, konden zij de landing niet meer onderbreken. Pas daarna verscheen een helikopter met politieagenten aan boord om hen in te rekenen, aldus Prade.

Intussen heeft de Kantonrechter de berechting ingezet van de verdachten in de zaken rond de duikbootzaak en het onderschepte vliegtuigje. De voortvluchtige verdachte Oedit zit momenteel in een politiecel in Nederland in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten