maandag 28 januari 2019

Pertjajah Luhur gaat voor een derde blok in aanloop naar 2020-verkiezingen

(Bron foto: Paul Somohardjo)
'Iedereen mag zich aansluiten, vóór of na de verkiezing, alleen een derde blok kan rem den man'


Gelet op tekenen dat de NDP een blok zal vormen en de VHP - die reeds heeft laten weten zelfstandig de verkiezingen te willen ingaan - een tweede blok, zal de Pertjajah Luhur (PL) zich inzetten voor een nieuw, derde blok. 'Iedereen mag zich aansluiten, vóór of na de verkiezing. Alleen een derde blok 'kan rem den man'. Alleen een derde blok kan corrigerend optreden. Alleen een derde blok kan richting helpen bepalen', sprak patrijvoorzitter Paul Somohardjo gisteren bij de bestuursverkiezingen in het partijcentrum te Beekhuizen, Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 januari 2019. 

Het huidige blok van de NDP stemt met haar 26 zetels alle moties van de oppositie weg, hield Somohardjo de aanwezigen voor. Hij zei, dat een tweede blok in aantocht is en noemde met name de VHP. Dat de VHP alleen de verkiezingen wil ingaan, vindt hij op zich geen probleem, maar de politicus wees er op dat de ervaring leert dat er problemen ontstaan wanneer één partij de absolute macht krijgt. Daarom gaat de PL niet alleen voor het binnenhalen van zetels, maar ook voor het verwerven van regeermacht.

Volgens de PL-voorzitter is een derde blok niet uniek, want in ‘96 vormde de partij samen met DA’91 onder leiding van Winston Jessurun al een middenblok. Maar, door de kapitaalcoup werd deze uiteengeslagen. Ook in andere gevallen heeft de kapitaalcoup ervoor gezorgd dat samenwerkingen zijn verbroken. 'Wees voorzichtig. Onderschat het niet', waarschuwde Somohardjo.

De partij vraagt daarom een aantal zetels dat haar in staat moet stellen het eerste en tweede blok zo nodig te corrigeren en in balans te brengen. 'En dat kunnen wij, ef’ un kis’ minstens tien zetels. Daarom gaat de partij voor minstens tien.'

De politicus werd opnieuw gekozen tot voorzitter van de PL. Er was slechts een consensuslijst. Ook bij de partijraad was een consensuslijst. Alle gemachtigde en aanwezige partijkernen en –structuren waren het unaniem eens met de gepresenteerde lijsten.

De herkozen PL-voorzitter vroeg de structuren ook om extra alert te zijn voor mogelijke fraude bij de verkiezingen. 'Wij zeggen niet dat al gefraudeerd wordt', zei Somohardjo, die er tegelijkertijd aan toevoegde dat wanneer men de zaak goed bekijkt, het toch niet zo kan zijn, dat in Paramaribo pas na vier dagen de verkiezingsuitslag binnen was. Ook het bemensen van het Centraal Hoofdstembureau door personen die volgens Somohardjo allemaal NDP-ers zijn, maakt dat extra voorzichtigheid en alertheid is geboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten