maandag 28 januari 2019

Zeker 35 doden tijdens week van protest in Venezuela

Ngo Provea stelt 'acht illegale executies' aan de kaak tijdens politieacties in volkswijken Caracas 

(Bron foto: Noticias Venezuela)

Het protest in Venezuela heeft in een week tijd al aan minstens 35 mensen het leven gekost. Dat melden verschillende ngo’s die actief zijn in het land. Er werden ook al zeker 850 mensen opgepakt. Bij verschillende demonstraties kwamen honderdduizenden mensen op straat om te protesteren tegen president Nicolas Maduro.

Volgens de non-gouvernementele organisatie, ngo, Provea (Programa Venezolano de Educación-Acción en Derechos Humanos) hebben de bijhorende onlusten intussen al aan zeker 35 mensen het leven gekost.


In een eerdere balans van hulpverleningsorganisaties was sprake van 26 dodelijke slachtoffers. Rafael Uzcategui stelt als directeur van Provea ook 'acht illegale executies' aan de kaak. Die vonden volgens hem plaats tijdens politieacties die in volkswijken van Caracas werden uitgevoerd. Hij stelt agenten van de bijzondere politiemacht FAES (Fuerzas de Acción Especial) daarvoor verantwoordelijk.




De ngo Foro Penal heeft het over 850 arrestaties. Onder hen zouden 77 minderjarigen zitten. 'Er werden huiszoekingen uitgevoerd in de woningen van arme gezinnen, zonder gerechtelijk bevel', zegt directeur Alfredo Romero.


De Venezolaanse president werd op 10 januari beëdigd voor een tweede ambtstermijn. Woensdag riep opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido zichzelf echter uit tot interim-president van Venezuela. De VS, Canada, Israël en verscheidene Zuid-Amerikaanse landen scharen zich achter de interim-president, maar het leger steunt Maduro.

De VS stelden intussen sancties in tegen het door de staat geleide Venezolaanse oliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.). Dat deelde John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, mee. Op die manier voert Washington de druk op Venezolaanse president Nicolas Maduro op. PdVSA wordt gesanctioneerd, omdat het een 'corruptievehikel' is, zo meldden de VS.

Amerikanen mogen volgens deze sancties geen handel drijven met het oliebedrijf uit Venezuela. Daaronder grote bedrijven als Citgo, Valero, Chevron en PBF Energy.

De VS roepen het Venezolaanse leger op om een 'vreedzame machtsoverdracht' te aanvaarden.

(Suriname Mirror/Efecto CocuyoBelga/2001.com.ve/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten