woensdag 14 augustus 2019

Ministers Elias en Chotkan bezoeken Asidonhopo, Djoemoe, Godo en Ligorio in Boven-Surinamegebied

(Bron foto: NII)
Elias informeert te Asidonhopo de granman over de komst van Cubaanse artsen 

'Medicatie ter waarde van 1.7 miljoen Surinaamse dollar is gereserveerd voor de Medische Zending'


Een regeringsdelegatie bestaande uit minister Antoine Elias van Volksgezondheid en minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), heeft 8 en 9 augustus een werkbezoek gebracht aan de dorpen Asidonhopo, Djoemoe, Godo en Ligorio in het Boven-Surinamegebied. De delegatie bestond verder uit de NDP-Assembleeleden Silvana Afonsoewa en Erwin Linga, Edwin Noordzee (coördinator Cubaanse Missie, op het ministerie van Volksgezondheid), Ryan de Gama, directeur van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS). en Herman Jintie, directeur van de Medische Zending (MZ), aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 13 augustus 2019.

Tijdens het tweedaagse bezoek werden diverse krutu’s gehouden met onder andere districtscommissaris Humphrey Jeroe, granman Albert Aboikoni en diverse kapiteins. De leiding en de leerlingen van de scholen te Godo en Djoemoe heetten de delegatie van harte welkom in het gebied met enkele korte voordrachten, waarna zij werden toegesproken door de beleidsmakers.

Minister Elias gaf tijdens zijn korte toespraak te Godo aan afgevaardigd te zijn door de regering met het doel te weten te komen wat de noden zijn van de bevolking in dat gebied. Hij gaf verder ook te kennen, dat er tijdens zijn bezoek een krutu gehouden zou worden te Asidonhopo om de granman te informeren over de plaatsing van de Cubaanse artsen binnen dat gebied. Over ongeveer zes weken zullen de artsen zover zijn om te werk gesteld te kunnen worden, waarvoor twee artsen voor Asidonhopo en omstreken zijn gereserveerd.

Verder werd ook door de bewindsman meegedeeld dat er op dit moment medicatie ter waarde van 1.7 miljoen Surinaamse dollar is gereserveerd voor de Medische Zending. 'Er zijn voldoende medicijnen, er zal dus volop gewerkt kunnen worden en we hoeven niet te vrezen voor een tekort', aldus de minister.

Afonsoewa maakte tijdens haar korte toespraak van de gelegenheid gebruik om aan de minister van OWT&C aandacht te vragen voor de problematiek met betrekking tot het gebrek aan gedegen toegang tot televisiebeelden, in het bijzonder voor de leerlingen die dit nodig hebben voor hun eigen ontwikkeling.

De plannen zijn op dit moment in werking om een weg aan te leggen van Djoemoe naar Stonoekoe, welke langs de Surinamerivier zal lopen.

Tijdens de krutu te Asidonhopo werden de dorpsbewoners geïnformeerd over het doel van de komst van de delegatie. Aan hen werd voorgehouden, dat de regering ook oor heeft voor de noden van de mensen binnen dat gebied. De granman zei blij te zijn met de komst van de artsen. 'Als mensen op tijd geholpen kunnen worden, zal het het land ten goede komen, de behandeling komt op een betere manier tot uiting en kost het land minder. Het is dus een heel goed voornemen dat er permanent artsen geplaatst worden in het binnenland', aldus de granman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten