woensdag 14 augustus 2019

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons niet te spreken over afwezigheid vooral oppositieleden - 'Dit moet een keertje ophouden'

Vergadering over Woningbouw- en Garantiefonds na paar minuten uitgesteld: geen quorum


Gajadien (VHP): 'De vergadering was niet op een rechtmatige wijze, schriftelijk, uitgeschreven'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft gisteren al na zo'n  vier minuten na opening de openbare vergadering over het Woningbouw- en het Garantiefonds uitgesteld wegens het ontbreken van quorum.

Op Starnieuws zegt ze vandaag, woensdag 14 augustus 2019, dat de leden op een behoorlijke wijze zaterdag een uitnodiging gekregen hebben voor de vergadering. In de e-mail is de agenda van de vergadering vermeld.

Een uur en een kwartier na de aanvangstijd was er echter nog geen quorum om rechtsgeldig te kunnen vergaderen. Geerlings-Simons opende de vergadering en verontschuldigde zich tegenover de regering. 'Dit moet een keertje ophouden.'

Na het voorlezen van de presentielijst werd de vergadering gesloten met de mededeling, dat de vergadering mogelijk donderdag weer wordt uitgeschreven. De oppositieleden hadden de presentielijst niet getekend, terwijl enkele coalitieleden laat zouden komen en anderen niets van zich hebben laten horen.



Assembleelid Asiskumar Gajadien, waarnemend fractieleider van de VHP, zegt dat de vergadering niet op een rechtmatige wijze is uitgeschreven. In het Ordereglement van De Nationale Assemblee staat dat 48 uur vóór de vergadering de leden schriftelijk moeten worden geconvoceerd. Hij merkt op dat al een keer een uitzondering is gemaakt om op basis van een e-mail te vergaderen.

'Als de vergadering door zou gaan, zouden wij hier een punt van maken. Ook de handelingen van de openbare commissievergadering waren pas een uur vóór de vergadering beschikbaar. Hierdoor was er ook weinig voorbereidingstijd', voert Gajadien aan.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons geeft aan, dat oppositieleden ook gereageerd hebben op de uitnodiging die via de e-mail is gegaan. Zij hebben aangegeven aanwezig te zullen zijn. De Assembleevoorzitster informeert dat niet een gewone e-mail is gegaan naar de leden, maar de gebruikelijke convocatie van de griffier via de agenda van de voorzitter. Meestal is er ook een gescande convocatie met de handtekening van de griffier eraan gehecht. Dat is deze keer niet gebeurd. De formele convocatie is dinsdag gemaild naar de leden. 'Ze moeten dus de toevallige omstandigheid dat de griffier de gescande convocatie niet had aangehecht niet als reden opgeven om de presentielijst niet te tekenen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten