woensdag 14 augustus 2019

Waarnemend president Hof van Justitie pleit weer voor meer rechters

Op dit moment zijn er 26 rechters terwijl dit aantal minimaal 40 moet zijn


De achterstanden in de civiele rechtspraak blijven steeds groeien. Het is daarom meer dan noodzakelijk dat het aantal rechters snel wordt uitgebreid. Dit stelt Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, voor de zoveelste keer, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 augustus 2019.

Hij juicht de recente benoeming van zeven nieuwe magistraten toe, maar dat is volgens hem nog steeds niet voldoende om het grote gat dat er is te dichten. Er zijn op dit moment 26 rechters terwijl volgens de wet dit aantal minimaal veertig moet zijn.

'De zeven geïnstalleerde rechters helpen enigszins de bestaande werkdruk te lenigen, maar we zijn nog niet daar', benadrukt Rasoelbaks.

Hoewel de druk op dit moment erg groot is, wordt er volgens hem alles gedaan om verandering te brengen in de situatie. De structurele realisatie van een eerder opgesteld beleidsplan is naar zijn zeggen bewijs, dat de vooruitzichten goed zijn. Een van de zeven speerpunten die in dit project is opgenomen is snellere rechtspraak. Om dit streven te realiseren worden er verschillende programma's afgewerkt. Zo worden de acht civiel-schrijfjuristen die hun opleiding in maart hebben afgerond, nu al ingezet. Daarnaast is een groep kandidaten van de RIO-opleiding (Rechters In Opleiding) tot eind dit jaar in hun laatste fase. Het proces van hun benoeming tot rechter wordt volgens Rasoelbaks meteen daarna ingezet.

In januari 2020 zal de opleiding tot schrijfjuristen in de strafsector van start gaan, waarna de overige opleidingen en trainingen voortgezet zullen worden uit het EU fonds. 'Dit zal op termijn leiden tot uitbreiding van onze capaciteit en dus een structurele oplossing bieden voor tijdige en snellere rechtspraak', verzekert de waarnemend Hof-president. Het streven is om in de komende vijf jaar het gewenste aantal magistraten te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten