woensdag 14 augustus 2019

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in actie om uitstroom van zo’n 470 miljoen gulden sinds december 2018 in te dammen

Deviezenvoorraad monetaire unie Curaçao en Sint Maarten op peil houden


De importdekking van de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten bedraagt minder dan vier maanden (circa 3,7 maanden), terwijl deze in de jaren 2015 tot en met 2017 nog vijf maanden was. Als de trend van de afname sinds 2018 ongeremd doorzet, kan de dekking eind dit jaar onder de norm van drie maanden duiken, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 augustus 2019.

Reden voor de Centrale Bank CBCS om actie te ondernemen en de uitstroom van zo’n 470 miljoen gulden sinds december 2018 in te dammen door de commerciële banken een alternatief te bieden voor hun beleggingen in het buitenland.

Daarvoor wordt opnieuw het instrument van de CD’s (certificates of deposits) van stal gehaald, waarmee de banken - overigens onverplicht - tegen Libor-rente plus of min enkele basispunten aantrekkelijk hun geld lokaal kunnen behouden.

Met dit monetaire beleid wil de CBCS, die het extra rendement voor de banken voor haar rekening neemt, kapitaal in eigen land houden. 'Met de CD’s in guldens wordt beoogd de overliquiditeit in het bankwezen verder terug te dringen, terwijl de CD’s in dollars het aantrekkelijk maken voor de banken om dollars aan te houden bij de CBCS.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten