woensdag 14 augustus 2019

Duizenden studenten en docenten protesteren in heel Brazilië tegen federale bezuinigingen

(Bron foto: Andre Penner-AP)
President Jair Bolsonaro bezuinigt fors op onderwijsuitgaven


Duizenden studenten en docenten hebben in heel Brazilië geprotesteerd tegen de federale bezuinigingen van president Jair Bolsonaro op onderwijsuitgaven. Vakbondsleiders riepen dinsdag 13 augustus 2019 op tot een staking in de onderwijssector, waarbij zij bezuinigingen op de financiering van basisscholen tot hoger openbaar onderwijs aan de kaak stellen en zijn van plan federale universiteiten open te stellen voor particuliere investeringen. 

De regering zei dat het de bezuinigingen over de hele linie en op gelijke wijze uitvoert.


In Sao Paulo en Rio de Janeiro gingen honderden demonstranten de straat op om de bezuinigingen aan te klagen. Demonstranten droegen spandoeken met de tekst 'Bolsonaro, vijand van het onderwijs' en zongen: 'Kom, kom tegen de bezuinigingen op straat.'

'Onderwijs is de toekomst van ons land, dus ik denk dat het belangrijk is om hierheen te komen en te protesteren om de boodschap aan de regering te sturen, dat de studenten op straat zijn, de leraren op straat en de werknemers op straat zijn', zegt universiteitsstudent Eduardo de Oliveira Santos, 23.

Alice Matos de Pina, een promovendus aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, zei dat hij wil dat de regering van Bolsonaro weet dat de bezuiniging niet populair is. 'Ik denk dat de strategie en ons doel is om de mensen en de werknemers te laten begrijpen dat het in hun belang is om een ​​openbare universiteit te verdedigen en niet een universiteit die voldoet aan de behoeften van de markt.'

Online nieuwsportaal G1 registreerde dinsdag evenementen in 72 steden, maar de opkomst kwam niet overeen met de enorme drukte bijaan soortgelijke protesten in mei. De laatste bezuinigingen van $ 87 miljoen vonden plaats in juli, gericht op schoolboeken. Het ministerie van Onderwijs had eerder dit jaar al een korting van 30 procent op de universitaire financiering aangekondigd en blokkeerde alle komende beurzen voor master- en doctoraatsstudenten.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/G1.Globo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten