dinsdag 13 augustus 2019

Ministeries van LVV en HI&T: 'Prijs van eieren enigszins genormaliseerd'...

(Bron foto: ministerie van LVV)
'De overheid doet er alles aan om de samenleving te beschermen tegen prijsopdrijving'


De ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) constateren enige normalisatie van de prijs per ei. Minister Rabin Parmessar van LVV en zijn collega, Stephen Tsang van HI&T hebben vandaag, 13 augustus 2019, zoals gepland, overleg gevoerd over de gang van zaken met betrekking tot het normaliseren van de prijs van eieren, zo maken ze 's middags bekend in een gezamenlijke verklaring. 

De overheid had de pluimveesector twee weken de tijd gegeven om de prijs per ei te stabiliseren. Het beroep werd toen gedaan om de bewustwording onder hun leden op gang te brengen en te zorgen voor het normaliseren van de consumentenprijs voor eieren. Uit rapportage vanuit het veld blijkt, dat de prijs per ei schommelt tussen de Srd 1,25 en Srd 1,50. Bij enkele winkels is de consumentenprijs zelf iets boven de Srd 1.40 per eenheid.

De overheid heeft beloofd er alles aan doen om de prijs volledig genormaliseerd te hebben voor de consument. Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme zal nadere informatie met betrekking tot de maximale toegestane consumentenprijzen via bekendmakingen presenteren aan de samenleving.

De bewindslieden geven aan dat naar schatting de prijs mogelijk verder zal dalen wanneer rond september-oktober een overschot van eieren wordt verwacht op de markt. De overheid zal dan indien nodig de sector weer uitnodigen voor een evaluatie om te praten over de nieuwe situatie.

De samenleving wordt opgeroepen om op te letten en niet meer te betalen dan de vastgestelde consumentenprijs.

Indien de consument constateert dat er meer wordt gevraagd dan is vastgesteld, dan kan die contact opnemen met de afdeling Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme op het nummer 483949 of via de klachtenlijn van dit ministerie op het whatsapp-nummer 08586256.

De overheid doet eveneens een beroep op de winkeliers om niet meer dan Srd 1,12 per ei te betalen voor de opkoop. Als blijkt dat de handelaar zich niet houdt aan de opkoopprijs, dan kunnen de winkeliers dit ook rapporteren aan de afdeling ECD van het ministerie. De overheid doet er alles aan om de samenleving te beschermen tegen prijsopdrijving en zal hard optreden tegen zij die er misbruik van maken en de samenleving onnodig duperen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten