maandag 1 april 2019

Minister Dikan is voorstander van verkiezingen districtscommissarissen

'Juristen die goed zijn op dat gebied zullen antwoord daarop moeten geven'


Dat de verschillende districten hun eigen districtsplannen mogen indienen, is volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling al een duidelijk voorbeeld van het decentralisatieproces. 'Ik leg het meestal zo uit, dat wij niet ontevreden mogen zijn voor wat betreft de implementatie van ons decentralisatieproces. Al waren er voordien intenties geweest, hadden we pas in 1987 decentralisatie in ons land. Na 32 jaar nu zitten we toch wel op een bepaald niveau. We mogen niet ontevreden zijn, omdat decentralisatie een heel dynamisch proces is', aldus Dikan maandag 1 april 2019 in het Dagblad Suriname.

Als voorbeelden van zaken die gerealiseerd zijn, noemt hij onder andere de Milieu- en Gezondheidsdienst, het Burgerinformatiecentrum, districtsfondsen endistrictsadministrateur. Dit zijn allemaal zaken die voor 1987 er niet waren.

Voor wat het stemmen voor districtscommissarissen betreft, erkent minister Dikan dat er een wens daarover is uitgesproken. Of dat expliciet in het decentralisatietraject is opgenomen, weet hij niet....

Dikan is er wel voorstander van om de functie van districtscommissaris verkiesbaar te stellen. 'Maar, daarvoor moet je een heel kiessysteem maken, waarin je de districtscommissaris zou moeten opnemen. Juristen die goed zijn op dat gebied zullen antwoord daarop moeten geven. In elk geval moet je een wettelijke basis hebben om dat te kunnen organiseren', meent de bewindsman.

Het zou volgens Dikan wel een goede zaak zijn indien dit gerealiseerd wordt. 'Een van de meest geopperde bezwaren is dat de districtsraad gekozen en de voorzitter van de districtsraad niet gekozen is. Het verkiezen is altijd goed, want dan zou men specifiek aanwijzen welke richting men op wil gaan. Het zou ten goede komen van de districten. Als je het niet goed doet, zou men je na verloop van je termijn wegstemmen. Dus je zou je best doen om het goed te doen. Er is dus een aantal argumenten die het kiezen rechtvaardigen', aldus Dikan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten