maandag 1 april 2019

Acht jaar cel voor man (53) uit Almere in Belgische cocaïne-zaak

Op vissersboot Bounty II werd achter valse wand begin 2016 ruim anderhalve ton cocaïne ontdekt


De rechtbank in het Belgische Brugge heeft vandaag, maandag 1 april 2019, de 53-jarige Marnix V.R. uit Almere veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van anderhalve ton onversneden cocaïne. Nico H. (58), een powerboatracer uit Oostende, kreeg ook 8 jaar cel na de enorme drugsvangst op z’n vissersboot. Op zijn Bounty II werd achter een valse wand ruim anderhalve ton cocaïne aangetroffen, met een straatwaarde van 225 miljoen euro. 

Het onderzoek naar de twee ging al eind 2015 van start. De zakenpartners hadden op dat moment twee boten in hun bezit waarmee ze volgens het openbaar ministerie gedropte pakketten cocaïne oppikten op zee.

'Het MIK (Maritiem Informatie Kruispunt) stelde op 29 januari 2016 vast, dat een van de boten in het zog van een groot schip voer', zei de procureur. 'Het rare vaarpatroon dat daarna werd vastgesteld, verwees volgens het MIK op een mogelijke drop-off. De volgende dag spoelde 350 kilo cocaïne aan op de stranden van Westkapelle, net over de Nederlandse grens. Wellicht heeft een van de schepen van H. en V.R. het pakket gemist.' De onderzoeksrechter besliste na het aanspoelen van de drugs de telefoons en uitgaven van beiden onder de loep te laten nemen.

De mannen bleken te leven van enorme cashstortingen op hun rekening. Ze maakten met het geld grote sier. Nico H. investeerde grote bedragen in de aan- en verkoop van boten. Zijn vrouw kocht met het geld onder meer een Ferrari 430 Scuderia.

'Kort na het aanspoelen van de cocaïne kocht H. de Bounty II aan. De boot vertrok op 6 mei vorig jaar naar Kaapverdië. Hij meerde aan in de haven van Mindelo, waar H. ook aanwezig was. Op 29 mei vertrok de Bounty opnieuw richting Oostende.' Bij aankomst in Oostende vielen de speurders binnen op de vissersboot.

Bij een eerste zoeking vonden ze aanvankelijk geen drugs, maar bij de tweede poging troffen ze 1.538,2 kilo cocaïne aan, verpakt in 65 zakken, achter een valse wand in het schip. De drugs hadden een straatwaarde van liefst 225 miljoen euro. 'H. stond in voor de financiële en logistieke kant van de trafiek', aldus de procureur. 'Hij gaf aanwijzingen aan zijn bemanning en was als uitstekend powerboatracer een expert in boten. Hij hielp onder meer mee met het plaatsen van de valse wand.'

H. en V.R. kregen als leiders van de drugsbende 8 jaar cel. De vrouw van H. komt weg met een geldboete van 4.000 euro, waarvan ze de helft effectief moet betalen. Haar Ferrari 430 Scuderia mag ze wel houden. De rechter verklaarde de sportwagen niet verbeurd.
De stuurman van de Bounty kreeg 5 jaar cel, de helft met uitstel.
Een ander Nederlands bemanningslid werd 4 jaar, waarvan de helft met uitstel, opgelegd.
Twee Poolse bemanningsleden werden vrijgesproken.
De boekhouder van de bende kreeg tot slot 1 jaar cel, de helft met uitstel.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/focus-wtv.be/Omroep Flevoland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten