maandag 1 april 2019

Debatten over de begroting voor 2019 beginnen in De Nationale Assemblee

Heikel punt in debatten ongetwijfeld financiering van het overheidsbudget via leningen

Abdoel ↑ (NDP): 'Het is een gegeven, dat de begroting sowieso gewijzigd zal worden'


De begrotingsdebatten over 2019 die vandaag, maandag 1 april 2019, beginnen in De Nationale Assemblee, zullen vooral gaan over de financiering van het overheidsbudget via leningen. Ook de realisaties zullen besproken worden. Dit verwacht de voorzitter van de begrotingscommissie, Amzad Abdoel (NDP). Hij zegt vandaag op Starnieuws, dat de begroting zonder meer zal worden gewijzigd. 

Als afsluiting van de voorbereiding van de begroting heeft de begrotingscommissie een bespreking gehad met de regering. Deze bespreking is geleid door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De meest cruciale vraagstukken zijn behandeld tijdens de besprekingen, zegt Abdoel. Door de afwezigheid van bepaalde ministers is er afgesproken dat zij schriftelijk hun antwoorden moesten opsturen. Andere ministers kozen ervoor om heel uitgebreid op de vragen van de commissieleden in te gaan.

Twee zaken waren vrij duidelijk volgens Abdoel:

1. Dat er wat specifieke informatie door leden was opgevraagd die naar het parlement opgestuurd zouden worden. 
2. Dat er behoorlijk wat wijzigingen nog in de begroting zullen worden aangebracht.

Zo zijn er ministeries die hebben aangegeven dat ze een nota van wijziging gaan indienen. De begroting nu is Srd 15,2 miljard, bijna twee keer zoveel als die van vorig jaar. 'Het is dus een gegeven, dat de begroting sowieso gewijzigd zal worden. De uitvoerbaarheid van de begroting zal tijdens de behandeling getoetst worden. Het komt de laatste jaren steeds meer voor, dat er projectmatig begroot wordt. Iets dat de beoordeling van de begroting veel makkelijker maakt', zegt Abdoel.

De uitvoerbaarheid van de begroting is altijd een discussiepunt. 'Wij weten dat een begroting nooit voor 100 procent uitgevoerd kan worden en dat de uiteindelijke realisatie ver beneden de geraamde kosten ligt. Bij deze begroting verwacht ik niet anders.'

De commissie heeft al eindverslag uitgebracht. 'Hoewel 2018 al voorbij is en we inmiddels 6 maanden verder zijn dan de indiening van de begroting, verwacht ik behoorlijk wat wijzigingen. Zeker met betrekking tot de operationele uitgaven. De programma's zullen zoals wij gewend zijn uitgebreid aan de orde worden gesteld door de leden van de verschillende vaste commissies. Ik kijk uit naar de behandeling van de begroting. Er zal hoogstwaarschijnlijk de hele week vergaderd worden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten