maandag 1 april 2019

Congreslid van partij president Duque, Colombia, beschuldigd van samenwerking met paramilitair doodseskader

Jose Vicente Carreño zou banden hebben met de 'Vencedores de Arauca'

(Bron foto: Facebook)

Een Congreslid (la Cámara) van de extreemrechtse partij van president Ivan Duque is beschuldigd van samenwerking met een paramilitair doodseskader in het noordoosten van het land. Ttelevisienetwerk Canal Uno heeft een formeel vervolgingsverzoek ingediend om Jose Vicente Carreño van de extreemrechtse Centro Democrático te onderzoeken vanwege zijn vermeende banden met de 'Vencedores de Arauca', een paramilitaire groep die 15 jaar geleden demobiliseerde. 

Carreño ontkent de beschuldigingen en zegt dat er geen actief strafrechtelijk onderzoek tegen hem is ingesteld.


Voormalig paramilitair commandant 'Chapulin' vertelde de rechtbank, dat Carreño hielp bij het coördineren van een paramilitaire inval van de stad Tame, toen hij nog werkte voor de Nationale Politie. In een brief aan Congres-president Alejandro Carlos Chacon waarschuwde het kantoor van de inspecteur-generaal, dat de bewering door de lokale bevolking van Arauca was bevestigd.

Kanaal 1 ontdekte ook, dat de broer van het Congreslid lid was van de groep die Arauca terroriseerde tussen 2000 en 2004.

Carreño ging twee weken geleden naar het Congres om de voormalige vertegenwoordiger Luis Emilio Tovar te vervangen, die in november werd ontslagen wegens het overtreden van de Kieswet. De parlementariër kan de laatste zijn om verbonden te zijn met doodseskaders, maar hij is zeker niet de eerste. Meer dan 60 voormalige Congresleden en ten minste zeven voormalige gouverneurs zijn al voor 'parapolitics' tot gevangenisstraffen veroordeeld, sinds de vergaande banden tussen politici en doodseskaders duidelijk werden in 2006.

De voormalige president en leider van Centro Democrático, Alvaro Uribe, wordt momenteel onderzocht voor naar verluidt geknoei met getuigen die hebben verklaard dat de machtige politicus een van de grondleggers was van de paramilitaire groep 'Bloque Metro' in zijn thuisprovincie Antioquia.

De Vencedores de Arauca Bloc was verantwoordelijk voor minstens 860 moorden, 200 gedwongen verdwijningen en 418 gevallen van gedwongen verplaatsing.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Canal 1/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten