donderdag 28 maart 2019

Vermoedelijk ELN-guerrilla's en herbewapende FARC-leden plegen diverse aanvallen op leger en politie Colombia

Gevaar van dissidente groepen en herbewapenen van FARC-leden worden steeds meer een bedreiging



Aanvallen door vermoedelijk ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) en herbewapende leden van de nu gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) werden deze week in heel Colombia uitgevoerd. Zeven leden van het nationale leger raakten donderdag 28 maart 2019 gewond in de provincie Cauca toen een patrouille werd aangevallen met explosieven en geweerschoten. 

Het incident in de gemeente Buenos Aires, Cauca, leidde ertoe dat de troepen, die proviand vervoerden voor de rest van de leger, in ziekenhuizen in de stad Cali terecht kwamen. De aanval kwam nadat een soortgelijke daad van agressie werd uitgevoerd tegen het politiebureau in dezelfde gemeente, volgens Blu Radio.


De Colombiaanse minister van Defensie beschuldigde woensdag de inheemse demonstranten ervan dat zij steun krijgen van de opnieuw bewapende FARC-guerrillastrijders, een beschuldiging die werd verworpen door de groep, die beweert dat hun protesten vreedzaam zijn. Guillermo Botero beweerde ook, dat het opnieuw gesaneerde 6e Front van de FARC de snelweg bombardeerde die Colombia en Ecuador met elkaar verbindt, in de buurt van doorlopende inheemse protesten, zodat ze cocaïne naar de kust kunnen vervoeren. 'Het is allemaal gerelateerd', zei de minister.

Ondertussen heeft ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land 'krachtig' een aanval dinsdag verworpen aan de Venezolaanse kant van de grens waarbij een lid van de marine gewond raakte in de gemeente Arauca. 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken, in naam van de nationale regering, verwerpt krachtig het optreden van dit soort terroristische acties, vanaf het grondgebied van een buurland tegen de Colombiaanse publieke macht', aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


De nationale marine die op een mobiel steunpunt op de rivier in de provincie Arauca was, werd aangevallen met vijf geïmproviseerde explosieven en geweerschoten, meldde Blu Radio.


Autoriteiten in de provincie Norte de Santander meldden donderdag verschillende aanvallen in verschillende gemeenten, waaronder Tibu, Convencion, San Calixto, Abrego, Sardinata en Cucuta. Twee soldaten raakten gewond toen men op een landmijn in San Calixto stapte. Autobommen in Cucuta en Sardinata werden gedeactiveerd door autoriteiten. Bij een gewapende aanval bij een illegale wegversperring op de weg Abrego-Cucuta ook een persoon dood en gewond zijn geraakt  gelaten, in een gebied waar guerrillagroepen ELN en EPL (Ejército Popular de Liberación) aanwezig zijn.

Autoriteiten hebben ook melding gemaakt van vermeende intimidatie van de lokale bevolking in het gebied van Cucuta, waar naar verluidt pamfletten werden gecirculeerd, hetgeen een verwijzing was naar herbewapende leden van de FARC, aldus Caracol Radio.

Terwijl president Ivan Duque de uitvoering van een vredesakkoord 2016 met de FARC blijft verwaarlozen, wordt het gevaar van dissidente groepen en het herbewapenen van FARC-leden steeds meer een bedreiging. Veel voormalige FARC-strijders zijn gedesillusioneerd geraakt door het gebrek aan reïntegratieprogramma's en de oppositie door de regering Duque tegen belangrijke aspecten van de deal die waren overeengekomen met de voormalige president Juan Manuel Santos.

Volgens denktank Fundacion Ideas para la Paz (FIP) zijn 18 uitloperfracties gevormd uit de gedemobiliseerde rebellengroep in heel Colombia. Tussen 1.200-1.500 vechters van de 14.000 die in 2016 zijn gedemobiliseerd, hebben de opnieuw wapens opgepakt, voornamelijk in Midden- en Zuidwest-gebieden in Colombia, volgens een rapport van 2018. Overheden hebben verwoed geprobeerd de herbewapening van dissidente FARC-guerrilla's te onderdrukken om een ​​vergelijkbare massale herbewapening van gedemobiliseerde strijders te voorkomen, zoals gebeurde nadat voormalig president Alvaro Uribe de paramilitaire groep AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) demobiliseerde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten