donderdag 28 maart 2019

Inbeslagname lading boot op Marowijnerivier, was geen militaire actie, maar optreden Franse douane

(Bron foto: franceguyane.fr)
'De mensen wilden niet aangeven van waar ze waren vertrokken en wat hun eindbestemming was'


Het onlangs in beslag nemen van een lading van een boot op de Marowijnerivier, was geen militaire actie maar een optreden van de Franse douanedienst. Het bleek te gaan om smokkelwaar. Dat zegt een functionaris van de Franse ambassade in Paramaribo vandaag, donderdag 28 maart 2019, in  de Ware Tijd. 

De in beslag genomen goederen zouden bederven en zijn daarom volgens de functionaris geschonken aan sociale instellingen. Over de andere smokkelspullen moet de Franse autoriteit nog een besluit nemen. De boot, met daarin passagiers, heeft de douanedienst laten gaan. 'De mensen wilden niet aangeven van waar ze waren vertrokken en wat hun eindbestemming was', zegt de medewerker. De boot was nabij het Franse dorp Apatou toen de bootsman werd gemaand om aan te meren.

De gezamenlijke militaire patrouilles van Suriname en Frankrijk zijn voorlopig stopgezet. Critici hebben de recente actie afgekeurd en wezen erop, dat de Fransen zich niet houden aan afspraken. Waarschijnlijk wisten ze niet dat het ging om Franse douaniers.

De Commissie 10 Oktober 2018 zei 24 maart - met verwijzing naar het jongste voorval - in een verklaring dat duidelijk is gebleken dat de Fransen geen respect hebben voor de Surinaamse autoriteiten. 'Deze keer hebben de Fransen de boot niet vernield, maar de lading, het geld en goud van de bootsman in beslag genomen. De boot is vrijgegeven vanwege het feit dat de overige passagiers verder moesten gaan. Indien er geen andere passagiers in de boot waren, was de kans zeer groot dat de boot niet vrij zou worden gegeven', staat in het bericht.

Verder stelt de commissie, dat indien het gedrag van de Fransen zich blijft voortzetten, de kans groot is dat zaken op een dag uit de hand lopen. De mensen zullen het heft in eigen handen nemen, omdat zij van mening zijn dat ze aan hun lot worden overgelaten door de Surinaamse regering. 'De mensen zullen zorgen voor hun eigen bescherming, omdat zij niet meer van plan zijn om zonder slag of stoot hun zuur verdiende waarden op zeer verwerpelijke wijze aan de Fransen over te dragen. De gevolgen zullen vermoedelijk dan niet te overzien zijn.'

De regering heeft eerder besloten de gezamenlijke patrouilles met de Fransen op te schorten totdat de definitieve vaststelling van de grens in de Marowijnerivier heeft plaatsgevonden. Op 25 september en 23 oktober 2018 en 27 februari hebben Franse militairen, op instructie van het Franse Openbaar Ministerie, eigendommen van burgers vernield en in brand gestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten