donderdag 28 maart 2019

Media berichten graag als eerste, hoe onzorgvuldig ook en primeur-geil, nieuws

(Bron foto: Facebook)
Een dode man in centrum Paramaribo aangereden door auto die vervolgens doorreed of mishandeld met een stuk hout...

Scoringsdrift, het brengen van een primeur, bij media lijkt belangrijker dan zorgvuldige berichtgeving c.q. journalistiek


De scoringsdrift van bepaalde Surinaamse online media om als eerste iets te berichten over een verkeersongeluk of misdrijf heeft weinig van doen met serieuze journalistiek. Die media kunnen niet het geduld opbrengen om bijvoorbeeld te wachten op een formeel persbericht van het Korps Politie Suriname. Die media gaan over tot zeer afkeurenswaardige onzorgvuldige berichtgeving, dat later moet worden gecorrigeerd.

Waterkant.net bericht vandaag, donderdag 28 maart 2019, dat een voetganger woensdagavond rond negen langs de kant van de weg in het centrum van Paramaribo op de hoek van de Maagdenstraat en de Heiligenweg, nadat hij, volgens omstanders, was aangereden door een auto.
De automobilist zou zijn doorgereden nadat hij de voetganger met zijn auto had geraakt. Het slachtoffer zou nog enkele meters hebben kunnen lopen, maar zakte daarna in elkaar, zo bericht Waterkant.net. 'De Surinaamse politie was ter plekke aanwezig evenals een ambulance. Volgens de eerste berichten zou de voetganger zijn overleden. Maar dat is nog niet bevestigd. Later meer', zo schrijft de Nederlandse website.

Enige tijd later volgden deze teksten onder het bericht:
'UPDATE: andere bronnen melden dat de man mishandeld zou zijn met een stuk hout.
UPDATE 2: Het gaat om een 64-jarige man die levenloos door de politie werd aangetroffen voor Telesur Vailliantplein in de stad. Er kwam bloed uit zijn neus en mond. Volgens de politie is de doodsoorzaak nog onduidelijk. Het lijk is in beslag genomen en het onderzoeksteam van de politie is ingeschakeld. Onderzoek moet uitwijzen of de man door inwendige kneuzingen of natuurlijke dood is overleden.'

De Nederlandse nieuwswebsite Dagonline.nl meldt: 
'Een man is woensdagavond dood aangetroffen nabij de Heiligenweg, in de binnenstad van Paramaribo, Suriname. Hoe de man is overleden, is vooralsnog onduidelijk. Omstanders melden aan deze website, dat aan de hand van de verwondingen die de man heeft, het vermoeden bestaat dat hij door iemand is mishandeld. Een andere omstander vertelt, dat de man is aangereden en dat de automobilist is doorgereden. De man had een hoofdwond en vertoonde geen teken van leven meer toen de hulpdiensten arriveerde.'

De Ware Tijd schrijft gisteravond iets over tien uur (een uur na het voorval...) op haar website:
'Een man van creoolse afkomst is woensdagavond nabij Telesur aan de Heiligenweg dood aangetroffen. Volgens ooggetuigen is hij door iemand met een zwaar voorwerp tegen zijn hoofd geslagen.
Het slachtoffer toonde geen tekenen van leven toen de ambulance ter plekke kwam.'

Het Korps Politie Suriname had om tien uur vanochtend nog geen persbericht uitgebracht. Genoemde websites laten dus hun lezers in het ongewisse over waaraan  het slachtoffer is overleden. Scoringsdrift, het brengen van een primeur, bij deze media lijkt belangrijker dan zorgvuldige berichtgeving c.q. journalistiek.

https://www.politie.sr/manspersoon-bewusteloos-aangetroffen/


(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten