donderdag 28 maart 2019

Motiva zag van overname Isla, Curaçao, af omdat Saoedische moedermaatschappij Aramco daar niet klaar voor was

Persbureau Reuters: Motiva moet wachten op beursgang Aramco 


Motiva Enterprises haakte eind januari af als ‘preferred partner’ van Curaçao voor de overname van de Isla-raffinaderij (mede) omdat de Saoedische moedermaatschappij Aramco daar niet klaar voor was/is in verband met de voorgenomen maar uitgestelde beursgang. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht dinsdag met veel details waar Curaçao ook in voorkomt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 maart 2019.

De eerste indruk die het artikel geeft is, dat het terugtrekken van Motiva Enterprises bijna twee maanden geleden niet direct te maken had met Curaçao zelf en/of de Curaçaose raffinaderij.

'Door deze Initial Public Offering (IPO) van Aramco, volledig eigenaar van Motiva, heeft deze Amerikaanse onderneming de zoektocht naar uitbreiding van raffinagecapaciteit even on hold gezet', interpreteert een ingewijde het Reuters-artikel voor het Antilliaans Dagblad. Dat biedt Curaçao mogelijk toch enig perspectief, hoewel het eiland de timing van Aramco natuurlijk niet in de hand heeft.

De eerder voor 2018 geplande beursgang staat nu in de agenda voor 2021, noteert Reuters aan de hand van uitspraken van de Saoedische Energieminister Khalid Al-Falih. Zoveel tijd heeft Curaçao niet, want per 31 december 2019 eindigt het leasecontract met het Venezolaanse PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en het is in verband met de crisis in Venezuela zelfs uiterst onzeker of Refineria Isla/PdVSA dit wel haalt, gezien het uitblijven van ruwe olie uit Venezuela en het lokaal opdrogen van de cashflow.

Curaçao, overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de Project Management Organisatie (PMO), toen nog onder leiding van Clift Christiaan hadden hun hoop gevestigd op Motiva, dat als voorkeurskandidaat uit de bus was gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten