donderdag 28 maart 2019

Gajadien (VHP): 'Bureau voor de Staatsschuld moet Srd 760,1 miljoen voorschotten aan Staat op juiste datum boeken'

'Zorgelijk, dat regering in totaal Srd 150 miljoen in omloop heeft gebracht in de economie'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt, dat het Bureau voor de Staatsschuld een correctie moet plegen en de Srd 760,1 miljoen aan voorschotten aan de Staat op de juiste datum moet boeken. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei deze week in De Nationale Assemblee, dat op 31 januari de overeenkomst is opgezegd om niet meer monetair te financieren. 

'Maar met het schrijven van een brief naar de Centrale Bank is het geld nog niet op je rekening', stelt Gajadien vandaag, donderdag 28 maart 2019, op Starnieuws. De politicus benadrukt, dat er vertrouwen moet zijn in instituten. Er zijn al heel wat twijfels geopperd over het bijhouden van de schulden en het overschrijden van het obligoplafond.

Nu staat in feite in de boeken, dat de vorige governor Glenn Gersie de gelden heeft overgemaakt, terwijl op 8 februari volgens de weekstaat van de Centrale Bank de post openstaat. 'Als deze kwestie niet wordt gecorrigeerd, zullen de statistieken van beide instituten niet betrouwbaar zijn.'

Eerder heeft econoom Jim Bousaid ook gevraagd om de boeking correct te plegen. De huidige governor, Robert van Trikt, heeft de Srd 760,1 miljoen ook niet geboekt op 1 maart, maar op 8 maart. Hij heeft aangegeven, dat op basis van artikel 21 van de Bankwet hij geen bezwaar heeft tegen monetaire financiering van 10% op basis van de lopende rekening van de goedgekeurde begroting voor 2018.

Intussen heeft Gersie ook publiekelijk ontkend, dat hij het geld heeft overgeboekt op de rekening van de Staat. Gajadien voert aan dat volgens de definitie van de Staatsschuld, pas de schuld geboekt kan worden als de dekking door de Staat is gegeven. In januari was er nog geen schatkistpromesse uitgegeven. Feit is dat de boeking door de Centrale Bank pas op 8 maart heeft plaatsgevonden.

Het Assembleelid vindt dat de correctie alsnog moet komen. Overigens heeft de regering nog Srd 50 miljoen getrokken van de voorschotten. In totaal is Srd 150 miljoen in omloop gebracht in de economie door de regering. Gajadien vindt deze ontwikkeling zorgelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten