donderdag 28 maart 2019

Staten Curaçao akkoord met een parlementaire enquête over meerkosten bouw HNO

'Nu komt Curaçaose gemeenschap te weten waar het geld heen is gegaan'


De Staten zijn dinsdag akkoord gegaan met een parlementaire enquête over de meerkosten waarmee de constructie van het nieuwe ziekenhuis gepaard gaat, voorheen bekend als Hospital Nobo Otrobanda (HNO), tegenwoordig als Curaçao Medical Center (CMC). De parlementaire enquête is een initiatief van de fracties van MFK, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) en Movementu Progresivo in de Staten, die op 6 oktober 2018 hiervoor een verzoek hebben ingediend bij Statenvoorzitter William Millerson (PAR). 

'Nu komt de Curaçaose gemeenschap te weten waar het geld voor de constructie van het nieuwe ziekenhuis heen is gegaan', zo stelt Statenlid Jacinta Constancia (MFK), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 maart 2019. 'We hopen dat de Statenvoorzitter spoedig een centrale commissievergadering oproept om de nodige voorbereidingen te treffen voor de parlementaire enquête.'

Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur en ministeriële toezichthouder van het project, Stanley Betrian, die zich eerder herhaaldelijk kritisch hebben uitgelaten over de meerkosten die zijn gemaakt bij de constructie van het nieuwe ziekenhuis, hebben ook aangegeven een parlementaire enquête te zullen steunen, indien deze aangevraagd zou worden.

Met betrekking tot het HNO-project zijn inmiddels al verschillende onderzoeken aangevraagd. Eerder is zowel de Algemene Rekenkamer als Soab ingeschakeld, zijn er tussentijdse evaluatierapporten uitgebracht en zijn een nulmeting en feitenonderzoek door een onafhankelijke commissie - met leden gekozen door zowel de coalitie als de oppositie - aangekondigd. In dit laatste konden de leden van de oppositie zich niet vinden.

'Het is de taak van de Staten om de regering te controleren en de omvang van de constructie van het nieuwe ziekenhuis met meerkosten van meer dan 200 miljoen gulden is een ernstige zaak die de Staten heel serieus nemen en in dezen dan ook hun verantwoordelijkheid nemen',aldus Constancia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten