donderdag 28 maart 2019

Inheemsen in heel Brazilië protesteren tegen overdracht inheemse gezondheidsdiensten federale overheid aan gemeenten

Groep inheemsen treedt gemeentehuis Sao Paulo binnen en wordt met pepperspray bespoten

(Bron foto: AP/Eraldo Peres)

Inheemse groepen in heel Brazilië protesteren tegen een voorstel om inheemse gezondheidsdiensten van de federale overheid over te dragen aan gemeenten. Honderden demonstranten in traditionele kledij en bodypaint dansten en baden tijdens een protest in Sao Paulo.



Een groep ging woensdagochtend 27 maart 2019 het gemeentehuis van de stad binnen en werd volgens een gemeenschapsleider met pepperspray bespoten. Ze deden een rituele dans in de hal voordat ze naar buiten gingen. Andere protesten vonden plaats in heel Brazilië.




Minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta sprak vorige week over de sluiting van het Federale Bureau voor Inheemse Gezondheidszorg. Inheemse leiders zeggen dat het gespecialiseerde bureau hen kan ontvangen in inheemse talen, wat gemeenten niet kunnen.


President Jair Bolsonaro heeft gezegd, dat hij denkt dat inheemse mensen net als alle andere Brazilianen zijn en dat ze niet anders behandeld moeten worden en 'onderhouden moeten worden in reservaten zoals dieren in een dierentuin'.


(Suriname Mirror/g1.globo.com/FOX News/Twitter/amazonas1.com.br/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten