woensdag 19 december 2018

Ruim 50 agenten in São Paulo, Brazilië, gearresteerd, verdacht van banden met drugsbende

Agenten zouden steekpenningen van de grootste drugsbende in Brazilië aannemen


Meer dan 50 politieagenten die in Sao Paulo in hetzelfde gebied patrouilleren zijn dinsdag 18 december 2018 gearresteerd en beschuldigd door openbare aanklagers van het aannemen van steekpenningen van de grootste drugsbende in Brazilië om leden in staat te stellen om drugs te verkopen, zeggen de autoriteiten.


De interne onderzoekseenheid van de staat Sao Paulo werkte samen met openbare aanklagers die zich bezighielden met het bestrijden van de krachtige drugsbende Primeiro Comando da Capital (PCC), om te verzamelen wat Officieren van Justitie in een verklaring het bewijs van samenwerking tussen functionarissen en het kartel hebben genoemd.

De PCC is de afgelopen jaren snel sterker geworden, zeggen onderzoekers, die nu grotendeels de cocaïne- en wapenverzendingen naar Brazilië controleren en ook de stroom drugs die in de buurlanden wordt geproduceerd en via Braziliaanse havens naar Afrika en Europa wordt verzonden.


Tegen het eind van de middag werden 53 leden van het 22e bataljon van de Federale Politie van São Paulo gearresteerd - bijna 10 procent van de totale troepenmacht van dat bataljon, volgens openbare aanklagers. Drie verdachte PCC-leden zijn ook in hechtenis.

Strijden tegen de ongebreidelde misdaad van Brazilië en de steeds groeiende drugsbendes is een topprioriteit voor president-elect Jair Bolsonaro, die campagne voerde op een law-and-order platform en openlijk oproept tot de politie om verdachte drugsbendleden te vermoorden.

De operatie van dinsdag in een van de veiligste staten van Brazilië onderstreepte echter de complexiteit van de veiligheidssituatie in het land, waarbij slecht betaalde en getrainde politie die routinematig drugsbendes tips over politie-invallen, of actieve leden van paramilitaire milities die de drugsbendes aanvallen.

(Suriname Mirror/Reuters/ABS-CBN/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten