woensdag 19 december 2018

Unieke grondoperatie autoriteiten Brazilië ter bescherming geïsoleerd levende stam tegen gewelddadige ranchers

Illegale ranchers verwijderd uit Kawahiva inheems gebied Rio Pardo, in de staat Mato Grosso

'Het is belangrijk dat mensen weten, dat we niet de enige mensen op deze aarde zijn - de Kawahiva en andere ongecontacteerde stammen zijn daarbuiten, in hun bossen'


De Braziliaanse autoriteiten hebben een zeldzame grondoperatie voltooid om een ​​geïsoleerd levende stam te beschermen tegen gewelddadige ranchers in een regio van de Amazone met het hoogste percentage illegale ontbossing in het land. Maar, er zijn groeiende angsten dat, tenzij de resterende stappen in het proces van landbescherming voor de stam snel worden voltooid, het gebied nooit zal worden beveiligd. 

Agenten van het Braziliaanse bureau voor inheemse zaken FUNAI (Fundação Nacional do Índio), speciale agenten en politieagenten van het ministerie van Milieubeheer, werden uitgezonden om de illegale ranchers - van wie velen bewapend waren - te verwijderen uit het Kawahiva inheemse gebied, dat bekend staat als Rio Pardo, in de staat Mato Grosso. De operatie vond plaats van 7 tot 14 december.

Details van de operatie werden gisteren vrijgegeven door FUNAI, de afdeling Inheemse Zaken van de Braziliaanse regering.

Het territorium van Kawahiva ligt in de buurt van de stad Colniza, een van de meest gewelddadige gebieden in Brazilië. 90% Van het inkomen van Colniza komt van illegale houtkap.

De Kawahiva zijn nomadische jager-verzamelaars, die op de vlucht zijn om de invallen van hun leefgebied te ontvluchten. De overgebleven leden van de stam zijn overlevenden van genocidegeweld door indringers die de natuurlijke rijkdommen van het gebied exploiteren. Waarschijnlijk vermijdt de stam contact met de reguliere samenleving als gevolg van deze aanvallen, evenals de angst voor ziekte veroorzaakt door buitenstaanders. Een goede bescherming van hun land is de enige manier om ervoor te zorgen, dat hun recht om te kiezen om niet in contact te komen met de buitenwereld wordt gerespecteerd.

Maar verkozen president Jair Bolsonaro heeft beloofd geen enkel inheems land meer te beschermen en campagnevoerders vrezen dat, tenzij het reservaat van Kawahiva volledig beschermd is voordat hij aantreedt, het proces nooit zal worden voltooid. De Kawahiva werden bekend in oktober 2015, toen Survival International beelden uitbracht van een toevallige ontmoeting met leden van de stam gefilmd door FUNAI. Deze beelden blijven enkele van de meest verbazingwekkende beelden die ooit van ongecontacteerde mensen zijn gezien.

Het proces om hun land te beveiligen begon enkele jaren geleden toen het bestaan ​​van de Kawahiva werd bevestigd en de regering hun grondgebied in kaart begon te brengen voor hun exclusieve gebruik, zoals vereist door nationaal en internationaal recht. Dit kwam echter al snel tot stilstand, waardoor de Kawahiva werden blootgesteld aan genocide en uitsterven.

Survival International, de wereldwijde beweging voor inheemse stammen, leidde toen een succesvolle campagne om het territorium af te bakenen en te beschermen. Aangevoerd door de Oscar-winnende acteur Mark Rylance en gesteund door supporters in meer dan 100 landen, ondertekende Minister Eugênio Aragão het oorspronkelijke besluit om het beschermde gebied voor de stam op 19 april 2016 in te stellen.

In de tussenliggende jaren hebben raadsleden uit Colniza gelobbyd met de minister van Justitie om de omvang van het inheemse gebied van Rio Pardo drastisch te verminderen, zodat meer houthakkers, veeboeren en sojaboeren toegang krijgen.

Twee jaar nadat het decreet werd ondertekend, hebben de autoriteiten de indringers nu verwijderd.

Jair Candor leidt het FUNAI-team dat, gesteund door openbare aanklagers en anderen, werkt aan de bescherming van het Kawahiva-territorium. Hij vertelde Survival: 'Ik ben zo blij, dit is mijn droom. We hebben het werk gedaan en nu zullen we de vruchten plukken ... Het is belangrijk dat mensen weten, dat we niet de enige mensen op deze aarde zijn - de Kawahiva en andere ongecontacteerde stammen zijn daarbuiten, in hun bossen. We moeten hun bos beschermen. Het is de enige manier waarop ze zullen overleven.'

Stephen Corry, directeur van Survival International, zei vandaag, woensdag 19 december 2018: 'Deze operatie bewijst, dat publieke campagnes een echt verschil kunnen maken in de strijd om de aanhoudende genocide van ongecontacteerde volkeren een halt toe te roepen. De recente video van de Last of his Tribe laat zien hoe genocides kunnen eindigen - met slechts één overlevende van een heel volk. De Kawahiva hebben de afgelopen decennia vreselijke trauma's meegemaakt, maar sommige overleven nog steeds, en we zijn vastbesloten dat ze het lot van zoveel stamvolken niet zullen delen. Als hun land wordt beschermd, kunnen ze gedijen, net als de Sentinelese op de Andaman-eilanden. Maar, ze zullen alle hulp nodig hebben die ze kunnen krijgen om het juridische proces te zien om hun land te beschermen.'

(SurinameMirror-Reports/Survival International/Vimeo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten