woensdag 19 december 2018

Inval Federale Politie Brazilië in woning minister van Wetenschap en Technologie Gilberto Kassab

(Bron foto: Twitter)
Kassab beschuldigd van aannemen miljoenen aan steekpenningen van JBS-levensmiddelenbedrijf


De Braziliaanse Federale Politie is woensdag 19 december 2018 het huis van minister van Wetenschap en Technologie Gilberto Kassab binnengevallen na beschuldigingen dat hij miljoenen aan steekpenningen ontving van het JBS-levensmiddelenbedrijf tussen 2010 en 2016. 

Openbare aanklagers zeiden, dat ze vermoeden dat de minister maar liefst $ 13,8 miljoen heeft ontvangen in ruil voor het verdedigen van de belangen van JBS tijdens zijn ambtstermijn als burgemeester van Sao Paulo en als Congreslid.


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft de operatie goedgekeurd, die in totaal zes huiszoekingsbevelen omvatte in de staten São Paulo en Rio Grande do Norte, op verzoek van procureur-generaal Raquel Dodge. Het kantoor van de procureur-generaal zei, dat de inval in de woning van Kassab in Sao Paulo volgde op een verklaring van de eigenaar van JBS, Wesley Batista, en de uitvoerende Ricardo Saud, die zei dat zij verantwoordelijk waren voor het betalen van de steekpenningen.

Batista en Saud ontvangen een voorkeursbehandeling in ruil voor hun getuigenis in verschillende corruptiezaken.

In een verklaring aan de Braziliaanse krant G1 verdedigde Kassab zichzelf door te zeggen: 'Gedurende mijn jaren van openbare dienst ben ik nooit in de fout gegaan, ik stel mij beschikbaar ter beschikking van de rechtbanken.'


Volgens het kantoor van de procureur-generaal ontving Kassab tussen 2010 en 2016 een maandelijkse betaling van JBS om de belangen van het bedrijf te verdedigen. Om de betaling te verdoezelen, heeft JBS een fictief contract ondertekend om diensten te verlenen aan een transportbedrijf dat een relatie had met J & F, de holdingmaatschappij van JBS. Het zei ook, dat JBS in 2014 donaties voor contante campagnes heeft gedaan aan de Partido dos Trabalhadores - toen voorgezeten door Kassab - die deel uitmaakte van een coalitie die presidentskandidate Dilma Rousseff steunde.

Op 9 november arresteerde de Federale Politie Joesley Batista, voormalig directeur van JBS, een van 's werelds grootste levensmiddelenbedrijven, als onderdeel van een onderzoek naar corruptie en onregelmatigheden tussen 2014 en 2015 bij het ministerie van Landbouw. Echter, slechts drie dagen later beval het Hooggerechtshof hem vrij te laten, de arrestatie was niet gerechtvaardigd vanwege de bereidheid van Batista om mee te werken en de ouderdom van de beschuldigingen.


Leidinggevenden van JBS vertelden de autoriteiten, dat het bedrijf de afgelopen jaren systematisch steekpenningen betaalde in ruil voor politieke gunsten, waaronder steun aan president Michel Temer. Temer ontkent dat hij iets illegaals heeft gedaan. De getuigenis van Batista was van vitaal belang in de veroordeling van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva.

(SurinameMirror Reports/veja.abril.com.br/ABC News/Folha de Sao Paulo/The Associated Press/Noticias.r7/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten