woensdag 19 december 2018

Zes mensen afgeslacht in Mapiripan in het centrum van Colombia

Maanden geleden prees regering gebied ver van het gewapende conflict en geweld


Zes mensen zijn vermoord in een stad in centraal Colombia op een plaats die de regering slechts enkele maanden eerder nog omschreef als 'ver van het gewapende conflict en geweld'. Mapiripan, een gemeente in de provincie Meta, was een stad die leek afstand te hebben genomen van zijn gewelddadige verleden en zijn reputatie als een belangrijke corridor voor drugshandel. 

Jarenlang stond het bekend als de thuisbasis van een gruwelijk bloedbad in 1997 waarbij paramilitaire doodseskaders tussen naar schatting 13 en 77 mensen met machetes en kettingzagen hebben afgeslacht. Hoewel dat aantal waarschijnlijk hoger is , omdat lichamen in de rivier werden gegooid en nooit werden gevonden.



Maar, het bureau van de president hemelde in juni het gebied op en noemde de consolidatie van de vrede een 'wedergeboorte van hoop' terwijl het land eraan werkt om een ​​halve eeuw gewapende conflicten te beëindigen. 'We hebben een pagina omgedraaid', zei Fredy Patiño, coördinator van de eenheid slachtoffers van de gemeente, in juni. 'Mapiripan is heel anders. Vandaag stellen we ons open voor de wereld van kansen om vooruitgang en vrede te brengen. De rest is voorbij.'


Maar, de recente heropleving van het bloedvergieten in het gebied vertelt een ander verhaal. Dinsdagmorgen 18 december 2018 bevestigde het Colombiaanse leger dat zes mensen zijn vermoord tussen de landelijke gehuchten San Luis en La Realidad.

De Colombiaanse president Ivan Duque was snel om het geweld af te keuren, tweett rond 04.30 uur: 'We veroordelen de moord op zes mensen in Mapiripán, Meta. Ik heb de commandant van @FuerzasMilCol, generaal Luis Fernando Navarro, opgedragen om onmiddellijk naar het gebied te reizen en een veiligheidsraad in te stellen om maatregelen te nemen om de feiten te verduidelijken.'



De bron van het geweld is onduidelijk, maar het gebied is de thuisbasis van een aantal illegale gewapende groepen, waaronder de paramilitaire groepen Bloque Meta en Libertadores del Vichada. Ook aanwezig in het gebied zijn dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), guerrillastrijders die zich steeds meer herbewapenen terwijl het Colombiaanse vredesproces blijft afbrokkelen.


Een aantal sociale leiders in het gebied heeft de afgelopen maanden te maken gehad met dreigingen als gevolg van een golf van massamoorden in landelijke gebieden van het land.

In juli namen 12 gewapende mannen in zwarte kleding en gezichtsmasten de inheemse leider Juan Ladino en zijn vrouw urenlang gevangen, volgens het Washington Office on Latin America (WOLA). De mannen ondervroegen hem over zijn werk met de inheemse gemeenschap en vertelden hem dat als hij terugkeerde naar Meta hij net als zijn vader zou worden gedood.

Nog recenter zond Aguilas Negras - een extreemrechtse extremistische groep die de voorpagina's heeft gehaald vanwege het sturen van bedreigingen naar activisten, journalisten en oppositieleiders - een dreigement via social media gericht op drie vrouwenrechtenactivisten in Meta, waarvan er een al een moordpoging heeft overleefd eerder in het jaar.

Gewapende mannen en vrouwen zijn ook gespot in het gebied om de lokale bevolking te vragen naar inheemse gemeenschapsleiders, volgens WOLA. En terwijl het Colombiaanse leger en de politieambtenaren onderzoek doen naar de recente sterfgevallen, kan dat geweld alleen maar blijven toenemen.


(SurinameMirror-Reports/Colombia Reports/Diario San Rafael/Vanguardia/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten