vrijdag 14 december 2018

Advocaat Kanhai: 'Kantongerecht niet de plek om Harvey Naarendorp te vervolgen'

(Bron screenshot: YouTube)
'Het OM heeft zijn vervolgingsrecht verspeeld om nu deze zaak te vervolgen'


Het Openbaar Ministerie (OM) zal 4 januari 2019 reageren op de bezwaren die advocaat Irvin Kanhai heeft opgeworpen in de 8 decemberstrafzaak tegen ex-minister Harvey Naarendorp. Kanhai vindt dat het OM zijn vervolgingsrecht verspeeld heeft om nu deze zaak te vervolgen. Er zijn volgens hem kardinale fouten gemaakt, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 14 december 2018.

De verjaring van de decembermoorden is in 2000 gestuit door de nabestaanden en enkele maatschappelijke organisaties. Kanhai vindt, dat het Kantongerecht niet de plek is om zijn cliënt te vervolgen. Het gaat volgens hem om een ambtsdelict, waarbij deze zaak bij het Hof van Justitie moet dienen.

Kanhai is van oordeel, dat de rechtsvragen eerst moeten worden beantwoord door het OM. Wanneer de vervolging ingegaan is op zijn verweren, zal de advocaat hierop reageren. Daarna is het weer de beurt van de vervolging, waarna Kanhai in tweede aanleg aan het woord komt. Uiteindelijk geeft de rechter haar oordeel over de bezwaren. Dan pas kan de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

Ook het proces tegen ex-minister John Hardjoprajitno diende gisteren in het tweede kanton. Advocaat John Kraag heeft zich gesteld in deze zaak. Hij zal op 4 januari zijn verweren kenbaar maken.

Naarendorp en Hardjoprajitno waren ministers op 8 december 1982. Op grond hiervan moeten zij door de gewone rechter worden berecht en niet door de Krijgsraad, een militaire rechtbank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten