vrijdag 14 december 2018

Nieuw diplomatiek conflict broeit tussen Costa Rica en Nicaragua

(Bron foto's: ministerie van Buitenlandse Zaken Costa Rica)
Regering Costa Rica bezorgd over plan van Ortega voor Nicaraguaanse lagune in Costa Rica


De regering van president Carlos Alvarado heeft zijn bezorgdheid geuit over de intenties van het regime van Daniel Ortega in Nicaragua om de lagune van Harbor Head te bestempelen als een wild toevluchtsoord. Een beslissing die een nieuw diplomatiek conflict kan uitlokken, omdat de lagune zich in het midden van de Costa Ricaanse wetlands bevindt en de toegang over land langs Costa Ricaans grondgebied is.


President Alvarado geeft de bezorgdheid toe en verzekert, dat hij gespecialiseerde teams van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgedragen het probleem te analyseren en om zo snel mogelijk met een een rapport te komen.

Op 29 november stuurde Ortega naar de Nationale Assemblee van Nicaragua het wetsvoorstel dat Harbor Head tot een wild toevluchtsoord wil verklaren en dat al deel uitmaakt van kwesties die parlementsleden deze week zouden goedkeuren. Het wetsvoorstel vertrouwt het Nicaraguaanse leger de bescherming toe van het wetland en beveelt meer controle over Nicaragua's eigen lagune, door het beheer en de instandhouding ervan over te laten aan het ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (Marena, Ministerio del Ambiente y los Recursos Naturales).


'Het leger van Nicaragua zal, binnen de vervulling van zijn functies, de soevereiniteit en integriteit van het toevluchtsoord garanderen', zegt een deel van artikel 4 van het wetsvoorstel. Ortega rechtvaardigde zijn plan door te zeggen, dat de lagune 'een plaats van belang vertegenwoordigt voor behoud van de biodiversiteit, aangezien dit een wetland is en een zeer productief ecosysteem waar talloze planten- en diersoorten voor het levensonderhoud afhankelijk zijn'. 


Ortega vermeldt in zijn voorstel echter niet hoe personeel van zijn ministerie van Milieu of de teams van wetenschappers die hij van plan is te benoemen om de lagune te verzorgen en te behouden, zonder toestemming van de Costa Ricaanse regering.
Ortega's plan voor Harbor Head lagune, gelegen aan de noordkant van het eiland Calero in Costa Rica, met uitzicht op de Caribische Zee, is voor het Nicaraguaanse leger om het wetland te beschermen en meer controle over het gebied te krijgen, dat over land alleen toegankelijk is via Costa Ricaanse territorium. Het plan vermeldt niet, dat de Ortega-regering moet trachten te coördineren met de Costa Ricaanse autoriteiten.

Op 2 februari 2018 heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een beslissing uitgevaardigd dat het grensgeschil tussen Nicaragua en Costa Rica, dat Nicaraguaanse soevereiniteit heeft geratificeerd over de Harbor Head lagune. De uitspraak maakte echter niet duidelijk hoe Nicaragua de soevereiniteit over de lagune zal uitoefenen, aangezien de lagune in de nieuwe afbakeningen werd geplaatst in het midden van de Costa Ricaanse wetlands van Isla Calero.

Waar het Ortega-voorstel op focust, is dat met 'de Refugio de Vida Silvestre Laguna Harbor Head, Nicaragua, bijdraagt ​​aan de consolidatie van de ecologische en biologische elementen in de Corredor Biológico San Juan-Parque Nacional Tortuguero, aan de Caribische kust van de twee landen.' '

Het is iets dat we met zorg hebben gezien en dat wordt bestudeerd door de juridische specialisten van Costa Rica die in die zaak de leiding hebben gehad over de verdediging van het land (...)', zei Alvarado.

De regering van Carlos Alvarado is een van degenen die sinds april de meeste  mensenrechtenschendingen en schendingen van de fundamentele rechten in Nicaragua heeft gemeld. Alvarado heeft er bij de rest van de wereld op aangedrongen om de druk op te voeren en ondersteunt de toepassing van sancties tegen Ortega.


Op 16 november, na de boodschap van president Alvarado op de top van het Ibero-Amerikaanse secretariaat (SEGIB, Secretaría General Iberoamericana), heeft het Nicaraguaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een krachtige verklaring afgelegd waarin het hem beschuldigde 'een marionet te zijn van het interventionistische beleid van de Verenigde Staten' en dat het tot de top kwam 'met gedurfde dissonanten, belachelijke luchten van grandeur, pretentieuze posities en stemmen van pro-imperialistische superioriteit, onverenigbaar met respect voor de rechten van anderen, dat is vrede', aldus de verklaring.

In de laatste weken, als een product van deze woordenwisseling, betwijfelt de regering van Costa Rica of ze het verzoek om goedkeuring van een nieuwe ambassadeur in dat land wil versturen.

(Suriname Mirror/Q Costa Rica/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten