vrijdag 14 december 2018

Guyanees op J. F. Kennedy Airport, New York, opgepakt met 70 levende vinkjes in plastic haarrollers

Autoriteiten op luchthaven zitten in hun maag met de grootschalige smokkel van zangvogeltjes

(Bron foto's: United States Fish and Wildlife Service)

De autoriteiten op de Amerikaanse John F. Kennedy International Airport zitten in hun maag met de grootschalige smokkel van zangvogeltjes. De vinken worden ingezet in zangwedstrijden, bericht The New York Times woensdag 12 december 2018. 'Mensen plaatsen weddenschappen op hoe vaak de vinken zullen kwetteren in een minuut tijd, welke vogel het vaakst kwettert', legt een woordvoerder van de douane uit. 

Een succesvolle wedstrijdvogel kan wel 10.000 dollar opleveren. Dat maakt het smokkelen van de diertjes een lucratieve bezigheid.



De douane heeft dit jaar al zeker 184 kleine vinken onderschept op het vliegveld in New York. Smokkelaars proberen de vogeltjes in onder meer sokken en de kartonnen kokers van rollen toiletpapier het land in te krijgen. Soms worden de beestjes voorafgaand aan de reis tot rust gebracht met alcohol.

De autoriteiten vonden zaterdag nog zeventig vinkachtigen in de bagage van een man uit Guyana. Hij had zijn levende vracht in plastic haarrollers verstopt. Die onderschepte vogels zijn in quarantaine geplaatst. De man is  op een vlucht naar Guyane gezet.

De autoriteiten vrezen voor de verspreiding van ziektes, zoals de vogelgriep.

Een smokkelaar, ook een Guyanees, die in juli werd onderschept met acht levende vinken verborgen in zijn computertas, werd toegelaten tot de Verenigde Staten en kreeg een boete van $ 300.

En in april werden twee mannen, Victor Benjamin en Insaf Ali, gearresteerd op J.F.K. en beschuldigd van het smokkelen van 26 van de vogels in haarkrulspelden die in hun sokken gerold waren. Ali pleitte in augustus schuldig en Benjamin moet in januari voor de rechter verschijnen.

Vinken en hun getjilpen worden gewaardeerd in delen van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, waaronder Guyana, Trinidad, Suriname en Brazilië, waar vinkenhandelaren strijden om prijzen en aanzien bij toernooien en informele wedstrijden.

(Suriname Mirror/Stabroek News/The New York Times/wxxv25.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten