vrijdag 14 december 2018

Staatsolie-directeur Elias onverzettelijk optimistisch over mogelijke grote olievondst voor kust

'De vooruitzichten zijn ongelooflijk positief, want we zitten in hetzelfde bekken met Guyana'


Staatsoliedirecteur Rudolf Elias is nog steeds zeer positief over een eventuele grote olievondst voor de kust van Suriname. Hij is na twee teleurstellende proefboringen nog heilig ervan overtuigd, dat de maatschappij binnen niet al te lange tijd succes zal boeken in haar zoektocht. Op de 38e verjaardag van Staatsolie gisteren, liet Elias duidelijk merken dat er bij hem geen twijfels bestaan over een mega oliebron die binnen handbereik ligt. Dit bericht vandaag, vrijdag 14 december 2018, de Ware Tijd.

'De vooruitzichten zijn ongelooflijk positief, want we zitten in hetzelfde bekken met Guyana. We hebben er gewoon alle geloof in', benadrukte Elias. Dat buurland Guyana op steeds grotere oliereserves stuit en Suriname niet, komt volgens de Staatsoliedirecteur doordat 'Exxon', het bedrijf dat de boringen daar verricht, de geologie van het totale gebied goed kent. Elias zegt dat die maatschappij dus precies weet waar ze moeten zoeken, terwijl de bedrijven waar Staatsolie mee in zee was gegaan, dat nog aan het uitzoeken zijn.

'Wij kennen de geologie van het gebied nog niet en Exxon geeft dat ook niet aan ons prijs', aldus Elias. Staatsolie heeft sinds kort ook een samenwerking met Exxon, maar het zal volgens Elias nog minstens vijf jaar duren voordat dit bedrijf gaat boren in Suriname. De overige maatschappijen, zoals Cosmos en Petronas, waarmee Staatsolie samenwerkt, gaan in die periode gewoon door met het zoeken naar extreme oliebronnen.

'We hebben er alle geloof in dat we een keer de geologie ook zo goed zullen kennen dat we zullen weten waar het reservoir aan olie ligt.' Hij zei, dat Exxon nu een heel groot gebied aan het exploiteren is. Dat gebied grenst volgens de directeur aan Guyana en staat bekend als 'Blok 61'. Met de voorbereidingen van de overige negen near shore boringen van Staatsolie loopt het tot nu toe goed. Elias zegt dat alle hoofdcontracten met de partners nu zijn afgesloten.

'Het mooiste hoofdcontract is met het boorplatform en dat zijn ze nu aan het voorbereiden om naar Suriname te slepen. We verwachten dat die ergens rond 1 april in onze wateren is.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten