woensdag 12 december 2018

Multinationals en andere bedrijven maakten misbruik van het gewapende conflict in Colombia

33 Bedrijven moeten land teruggeven of mijnbouwrechten opschorten in negen Colombiaanse departementen

Onder de bedrijven bevinden zich mijnbouwmultinational AngloGold, de Colombiaanse bank Bancolombia en de betonreus Argos


Een reeks rapporten die werd ingediend bij het Colombiaanse Jurisdicción Especial para la Paz (JEP), benadrukken de schaal waarop multinationals en andere bedrijven misbruik maakten van het gewapende conflict. 

De Forjando Futuros Foundation heeft twee rapporten ingediend bij de JEP, waarvan er één laat zien hoe tot nu toe 33 bedrijven door de rechtbank zijn bevolen om land terug te geven of hun mijnbouwrechten op te schorten in negen Colombiaanse departementen.
De veroordeelde bedrijven kochten of verkregen concessies aan grond dat toebehoorde aan mensen die ontheemd waren door het gewapende conflict in wat in de volksmond bekend is geworden als 'para-economie'.


Het rapport aan de JEP legt uit hoe de slachtoffers gedwongen werden hun thuis te verlaten door bloedbaden, gevechten tussen groepen, moorden en ontvoeringen waarbij de slachtoffers gedwongen werden hun land op te geven. Deze zelfde gronden werden later gekocht door grote bedrijven, na de deelname van derde actoren (ook 'frontbedrijven' genoemd) die het land zouden kopen en in zekere mate 'legaliseren'.

In sommige gevallen zouden derde actoren de lokale bevolking verplichten om te verkopen via intimidatie. Het rapport stelt, dat eigenaars schromelijk onderbetaald zijn voor hun kavels in vergelijking met waarderingen van het land. Onder de genoemde bedrijven bevinden zich de mijnbouwmultinationals AngloGold en Continental Gold, de Colombiaanse bank Bancolombia, en de betonreus Argos. Andere bedrijven werken in palmolie, landbouw en andere natuurlijke hulpbronnen.

Een van de betrokken personen is Otto Bula, een voormalige senator gevangengezet wegens omkoping. Volgens het rapport van de stichting maakte Bula deel uit van de onderhandelingen over grondverkopen van slachtoffers van ontheemding die in handen kwamen van het Colombiaanse cementbedrijf Argos.

Een van de belangrijkste overtreders is een bedrijf dat gedeeltelijk eigendom is van de familie van de voormalige burgemeester van Medellin, Anibal Gaviria, en zijn zus Senator Gaviria, die een stichting heeft opgericht voor slachtoffers van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), een van de gewapende groepen die mensen hebben ontheemd. In de gevallen bestudeerd door het rapport tot september 2018 belandden gronden in andere handen na het jaar 2000.


Tijdens de jaren 1990 en 2000 zag Colombia de consolidatie van rechtse paramilitaire groepen in Colombia en intense gevechten tussen hen en linkse guerrilla-organisaties, zoals de FARC en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional).

De stichting analyseerde bijna 4.000 straffen door rechtbanken voor landherstel, waarvan 46 uitspraken tegen de bedrijven waren. Multinationals - zoals Chiquita-merken of kolengigant Drummond - worden al lang beschuldigd van banden met criminele actoren, vaak gerelateerd aan het verkrijgen van land of het beschermen van lucratieve exporteconomieën.

Het tweede rapport van Stichting Forjando Futuros aan de JEP biedt details over 'verplaatsing, gedwongen verlating en onteigening van land' tijdens het Colombiaanse conflict, ook op basis van veroordelingen van rechtbanken voor landteruggave.

In een brief die is geretweet en ondertekend door Forjando Futuros, staat dat het doel van de rapporten is om te dienen als bewijs en analyse in juridische processen van de JEP. De JEP is opgericht om zaken te horen en te proberen die verband houden met de decennialange Colombia gewapende conflicten, en die mogelijk in aanmerking komen voor soepele veroordelingen in het kader van een vredesovereenkomst tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016. Het doel is ook een bijdrage te leveren aan slachtofferherstel en het opbouwen van waarheid.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten