vrijdag 14 december 2018

Vrije pers nu een belangrijk doelwit geworden van president Daniel Ortega van Nicaragua

(Bron foto: AP)
'Elke onafhankelijke journalist heeft doodsbedreigingen ontvangen'

'Het enige wat een totalitaire dictatuur verhindert, zijn de onafhankelijke media'


Sinds de anti-overheidsprotesten uitbraken in socialistisch Nicaragua in april, zijn meer dan 300 mensen gedood en duizenden gewond geraakt. De wereld is zich bewust van de situatie, grotendeels dankzij de onafhankelijke media van de natie. De vrije pers is nu een belangrijk doelwit geworden van president Daniel Ortega, die kritiek van de media probeert te voorkomen om het verhaal te pushen dat de demonstranten terroristen zijn, zeggen journalisten in Nicaragua. 

'Elke onafhankelijke journalist heeft doodsbedreigingen ontvangen', zegt Gerall Chavez, een verslaggever bij VosTV, het kabelkanaal van Nicaragua.


Een journalist is gedood tijdens de onrusten en meer dan 490 schendingen van de persvrijheid zijn gedocumenteerd, volgens recente rapporten van journalisten die werden geslagen, gearresteerd en beroofd en radiozenders die door de politie werden overvallen. 'Deze regering heeft protest verboden, oppositieleiders gevangengenomen en het enige wat een totalitaire dictatuur verhindert, zijn de onafhankelijke media', zei de Nicaraguaanse tv-journalist Miguel Mora. 'Dit is de fase waarin ze ons proberen het zwijgen op te leggen.'

Mora zei, dat hij onlangs werd overreden door gewapende politie terwijl hij van zijn werk naar huis reed. 'Ze gaven me de opdracht om mijn bril af te zetten en een kap over mijn hoofd te hangen', zegt Mora, die directeur is van het nieuwskanaal 100% Noticias. 'Toen namen ze me bij de nek en dwongen me in een pickup, waar een officier me vertelde: 'Je bent verantwoordelijk voor de dood van de politie. Als je blijft rondhangen, gaan we je en je hele familie vermoorden.' Mora zei dat het de zesde keer was dat hij binnen een week door de politie werd vastgehouden.


De journalist zei ook, dat hij wordt geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten van 'aanzetten tot haat', dat drones zijn huis hebben gefilmd en dat gewapende mannen op motorfietsen zijn bewegingen volgen. Twee 100% Noticias-journalisten zijn het land ontvlucht. Op 8 december werd een cameraman die het hoofdkwartier van het kanaal verliet opgepakt door gewapende mannen in burgerkleding en in de gevangenis gegooid.

Journalisten op Canal 10 waren in eerste instantie uitgesloten van berichtgeving over anti-overheidsdemonstraties. 'Het was absurd: historische gebeurtenissen ontvouwden zich en we negeerden ze', zegt Mauricio Madrigal, de nieuwsredacteur van het station. Hij en anderen dreigden op te stappen en het verbod werd ingetrokken. Twaalf leden van het team van Madrigal zijn inmiddels gestopt, uit angst voor de veiligheid van hun gezin.


Omdat de brutale tactiek haar in staat heeft gesteld om de controle over de straten te herwinnen, wordt de Ortega-regering geacht vastbesloten te zijn om het verhaal op te dringen. 'Het is een Orwelliaanse strategie, om de realiteit van de repressie te vervalsen', zegt Sofia Montenegro, een journaliste en voormalige Sandinista-guerrilla die in de jaren zeventig met Ortega vocht.

Uit peilingen blijkt, dat slechts een op de vijf Nicaraguanen de regel van de regering gelooft dat de demonstranten terroristen zijn. Toch vervolgen de door Ortega gecontroleerde rechtbanken de demonstranten, alsof ze de gewelddadige extremisten waren zoals regeringpropaganda beweert.  

'We dagen elke dag deze fantasiewereld uit', concludeerde Miguel Mora. 'De logische volgende stap - die ik volledig van hen verwacht - is om hun paramilitairen te sturen om ons helemaal te sluiten. Dat zou alleen hun versie van gebeurtenissen achterlaten: een puur, onaangetast discours.'

(Suriname Mirror/TodayNicaragua/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten