vrijdag 14 december 2018

Chileense president Piñera onthult de eerste 100 elektrische bussen uit China voor Santiago

Chili heeft het grootste aantal elektrische bussen van Latijns-Amerika

Autoriteiten willen dat 100% van het openbaar vervoer op de weg tegen 2050 elektrisch rijdt


President Sebastián Piñera heeft donderdag 13 december 2018 de eerste 100 elektrische bussen uit China onthuld die over de wegen van hoofdstad Santiago gaan rijden als onderdeel van een ambitieus plan om het openbaarvervoersysteem in het Zuid-Amerikaanse land te revolutioneren.

Met de 12 meter lange bussen kunnen tot 81 personen worden vervoerd - 30 zitplaatsen en 51 staanplaatsen - waarmee ze een stille en vervuilingsvrije rit tegemoet gaan. Andere kenmerken die door de president worden benadrukt, zijn de WiFi en gratis USB-poorten in de bussen.


Volgens Piñera heeft elke bus voldoende capaciteit om 250 kilometer te rijden, 'waarmee maximaal vier routes kunnen worden voltooid' en heeft een levensduur van 10 jaar. 'Chili zal de tweede plaats innemen achter China als een land met de grootste hoeveelheid elektrische bussen ter wereld', zei de president in de hoofdstad. China had vorig jaar wereldwijd 99 procent van de 385.000 elektrische bussen op de weg.


De 100 die in de Chileense haven van San Antonio aan het einde van november binnen kwamen, werden vervaardigd door het Chinese bedrijf BYD Electronic International Co Ltd, gefinancierd door de lokale dochteronderneming van het Italiaanse elektriviteitsbedrijf Enel Generacion Chile SA en zullen worden geëxploiteerd door Metbus, een particulier Chileens bedrijf.


Een andere 100 toegevoegd aan de Santiago-vloot worden gefinancierd door het Franse energie-opwekkingsbedrijf Engie Energia Chile SA en vervaardigd door Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. in China.

In totaal zullen er 690 bussen van het Chinese merk BYD in het systeem komen, 200 elektrische en 490 Diesel Euro VI, kondigde Piñera aan. Dit maakt Chili een land met de grootste elektrische busvloot in de regio Latijns-Amerika.

Het ambitieuze plan van Chili om Santiago's beruchte smogprobleem onder ogen te zien, omvat de uitrol van elektrische scooters, auto's en taxi's, evenals vrachtwagens voor gebruik in de mijnbouwindustrie. Autoriteiten zeggen dat ze willen dat 100% van het openbaar vervoer op de weg tegen 2050 elektrisch rijdt. 'We willen tot 40% reduceren van de uitstoot van gassen die het broeikaseffect genereert', legt de president uit.



(Suriname Mirror/The Santiago Times/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten