vrijdag 14 december 2018

Betonreus Argos reikt prijzen uit aan vijf lokale Surinaamse helden

Merlien Drenthe, Eddy van der Hilst, Heloise Rozenblad, Edgar Sampi en Frits van Troon gehuldigd


Vijf 'dyadya sma fu Sranan' zijn woensdagavond in Hotel Krasnapolsky gehuldigd voor de wijze waarop zij zich in de samenleving dienstbaar maken voor de medemens. Er zijn vijf personen voor het voetlicht gebracht, die zijn gekozen uit 28 voorgedragen personen: Merlien Drenthe, Eddy van der Hilst, Heloise Rozenblad, Edgar Sampi en Frits van Troon. Dit bericht de Ware Tijd vrijdag 14 december 2018.

De gekozen personen ontvingen elk een prijs. Vier van hen ontvingen elk Srd 5.000, terwijl Srd 10.000 aan Van Troon werd overhandigd. Hij kreeg het dubbele bedrag, omdat hij 'extra is opgevallen' door zijn werk. De moeten het geld elk besteden aan een project dat door hen wordt aangewezen.

Het initiatief voor de campagne 'Dyadya sma fu Sranan' komt van het cement-/betonbedrijf Argos, dat als thuisbasis Colombia heeft. In april werd de aanzet gegeven, waarbij de onderneming op zoek ging naar 'bijzondere Surinaamse mannen en vrouwen, voorbeeldfiguren voor de samenleving uit alle lagen van de bevolking'. De vijf personen zijn gekozen op basis van hun 'opvallende en unieke verhaal' en vooral vanwege hun 'bijzondere inzet' voor de samenleving, aldus het bedrijf.
Belangrijk bij alle voordrachten zijn waarden 'krakti', 'eenheid', 'tranga' en 'vertrouwen'.

Directeur Ricardo Hollander vindt het belangrijk om positieve zaken te belichten. 'Het is makkelijker om kwaad te spreken, maar laten we ook de goede dingen belichten. Eigenlijk heeft Argos heel veel gemeen met deze mensen. Net als hen willen wij een mooie en betere toekomst voor onze samenleving en daar werken we samen aan.'

Argos is overigens in Colombia in opspraak geraakt vanwege zijn rol - en die van zo'n 30 andere grote bedrijven - in het jarenlange conflict tussen de staat en de inmiddels gedemobiliseerde guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Het bedrijf kwam in bezit van gronden van ontheemden, slachtoffers van het gewapend conflict. Die gronden moeten nu worden teruggeven worden van het Colombiaanse Jurisdicción Especial para la Paz (JEP)

Drenthe is directrice van de Openbare School Livorno voor speciaal onderwijs. 'Met haar eigen geld heeft zij een keuken en een badkamer gebouwd voor de kinderen. Zij heeft niet alleen heel veel geduld met hen, maar geeft hen ook liefde', zei Staatsolie-medewerkster Henna Coulor-Hasselbaink die haar heeft voorgedragen.

Van der Hilst staat bekend om zijn inzet voor de ontwikkeling van het Sranantongo. Hij werd voorgedragen door zijn dochter Eloa. 'Omdat hij de waardering echt verdient. Voor mij is hij mijn dyadya sma.'

Voormalig procureur-generaal Rozenblad is als pionier voor de vrouwelijke rechterlijke macht voorgedragen door haar oud-leerling, de jurist Margo Waterval. Rozenblad doet nu liefdadigheids- en vrijwilligerswerk, is voorganger van de Evangelische Broedergemeente en heeft haar krachten gegeven aan de padvinderij.

Ex-jeugdparlementariër Sampi is voorzitter van The Big 5 Foundation, die zich inzet voor districtsjongeren. 'Edgar motiveert jongeren en bewijst dat hun toekomst in hun eigen handen ligt. Als ik naar hem kijk zie ik een inspiratiebron. Ik heb hem ervaren als iemand met wilskracht, die het beste voor heeft met de jeugd', zegt Marte Liese van Dalen, die hem had genomineerd.

Frits Van Troon werd voorgedragen door Esmee Loswijk, om zijn kennis van de Surinaamse flora en fauna. De bomen- en plantenkenner, bekend van Tonka Eiland, hoopt dat dit initiatief geen eenmalig ding is. 'Leki fa wi e warderi unu natuur, so unu musu warderi unu dyadya sma.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten