vrijdag 14 december 2018

Minister Tsang bespreekt duurzame oplossingen ter vervanging van plastic met fabrikanten

Aandacht gaat vooral naar wegen om 'single use plastic' zakken te vervangen door duurzaam materiaal

(Bron foto: ministerie van Handel, Industrie en Toerisme)
Fabrikanten: 'Nog heel veel zal moeten gebeuren om te komen tot vervanging van plastic zakken'


Eén van de grootste milieuproblemen waarmee Suriname heden ten dagen te kampen heeft is afval. De gezondheid van mens en dier wordt hierdoor enorm bedreigd. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme wil in het kader van toerismeontwikkeling beleid maken met betrekking tot het gebruik van wegwerpplastic, zo bericht dat ministerie vandaag, vrijdag 14 december 2018.

Minister Stephen Tsang ontving woensdag de fabrikanten van plastic producten om te brainstormen over hoe geleidelijk aan de 'single use plastic' zakken te vervangen zijn door duurzaam materiaal. De fabrikanten hebben aangegeven, dat er nog heel veel zal moeten gebeuren om te komen tot vervanging van plastic zakken. Zij hebben geïnvesteerd in machines voor de productie van dergelijke zakjes en er zal zeker tijd nodig zijn om over te stappen naar milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal.

Volgens de producenten zullen de consumenten ook hieraan moeten meewerken, daar zij de grootste boosdoeners zijn van milieuvervuiling, in tegenstelling tot de indruk, die de milieu organisaties wekken alsof de fabrikanten de oorzaak zijn de huidige milieuvervuilingsproblematiek. Gepleit wordt voor het opleggen van sancties bij het vervuilen van de stad.

Belangrijk is dat bij het implementeren van beleid nagegaan moet worden wat werkbaar is voor Suriname.

Minister Tsang heeft bij de lancering van de 'Suriname Think Toerisme' campagne een ieder opgeroepen gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het creëren van een schoner milieu, een veiligere omgeving, een plek waar iedere toerist graag naartoe komt. Deze campagne is voornamelijk bedoeld om Surinamers bewust te maken van de toerisme activiteiten die het land biedt. Ook speelt de kwaliteit van het milieu heel belangrijk rol binnen het geheel.

De minister heeft de producenten aangeboden om milieubewuste boodschappen via de 'Suriname Think Tourism' campagne te lanceren. De bewindsman vroeg de producenten een tijdlijn te maken om zodoende na te gaan binnen welk tijdbestek zij in staat zijn de transformatie te maken naar  duurzamere producten. Tsang zegt, dat bij het maken van beleid ten aanzien van dit vraagstuk er zeker rekening gehouden zal worden met het transformatieproces, omdat de bedrijven grote investeringen hebben gepleegd en werkgelegenheid bieden aan vele arbeiders. Hij vroeg de fabrikanten daarom ook na te gaan op welke wijze er door de overheid 'incentives' kunnen worden gegeven.

Ook directeur Reina Raveles informeerde de fabrikanten over het Innovation for Firms (IFS) programma van het ministerie. Hierbij kunnen bedrijven in het bijzonder kleine en middelgrote ondernemingen ondersteuning krijgen door het verhogen van hun integratie in clusters en toegevoegde waarde in value chains en het versterken van hun onderlinge netwerk tussen bedrijven (kopers en verkopers). Misschien dat bij de transformatie naar milieuvriendelijke verpakkingen ondernemers zich kunnen clusteren en gebruik kunnen maken van deze grant. Het IFS-programma heeft als belangrijkste doelstelling het verhogen van productie, productiviteit en innovatie in lokale bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten