dinsdag 4 december 2018

Regering werkt aan opzetten van Suriname Nationale Maritieme Associatie (SNMA)

SNMA moet garant staan voor duurzame ontwikkeling maritieme sector


Als alles volgens planning verloopt zal Suriname in 2019 beschikken over de Suriname Nationale Maritieme Associatie (SNMA). Deze associatie moet ervoor zorgen, dat de maritieme sector duurzaam wordt ontwikkeld met maximale impact op de economie van het land. 

Bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) werd vrijdag een ‘High Level Meeting’ gehouden, waarbij de komst, de plannen en het bij wet instellen van de SNMA zijn uiteengezet, aldus de Ware Tijd maandag 3 december 2018.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) zei tijdens zijn toespraak, dat Suriname een exclusieve economische zone heeft met een oppervlakte van zo'n 115 vierkante kilometer en een continentaal plateau van ongeveer 213 vierkante kilometer. Hierin zijn talrijke levende en niet-levende natuurlijke hulpbronnen. Er is echter geen integraal beleid over hoe niet alleen de natuurlijke hulpbronnen duurzaam te ontwikkelen, maar ook hoe het maritieme gebied in te zetten voor bijvoorbeeld de scheepvaart en de internationale handel en communicatie.

MAS-directeur Michel Amafo heeft in een presentatie uiteengezet hoe de nieuwe associatie eruit zal moeten zien, hoe die zal functioneren en de stappen die zijn gezet en nog genomen moeten worden om de SNMA te concretiseren. De maritieme strategie en het beleid dat de MAS en de regering aan het voorbereiden zijn, moeten resulteren in een integraal ketenbeleid dat de totale maritieme kringloop voor een periode van vijftig jaar behelst.

Een belangrijk aspect bij het beleid is de ontwikkeling van de offshore olie- en gasactiviteiten in de maritieme zone, terwijl ook de ontwikkeling van buurlanden in deze sector goed in kaart gebracht moet worden.

De SNMA zal dienen als een platform voor de overheid alsook voor de particuliere sector. Middels een samenwerking zullen deze twee hoe dan ook moeten komen tot een goed plan om de vaargeul van de Surinamerivier uit te baggeren. Pengel zegt dat het uitbaggeren een constant proces is. Dit plan zal volgens hem door de private sector moeten worden aangegrepen om een gerelateerde baggerindustrie in Suriname op te zetten. De bewindsman zegt dat de regering zich zal committeren aan het creëren van de randvoorwaarden.

Volgens Amafo ligt de toekomst van Suriname op het water. De voorbereidingen voor het opzetten van de SNMA zijn al in 2016 begonnen en er vindt constant overleg plaats met stakeholders en partners. Vrijdag heeft de officiële lancering plaatsgevonden, het is de bedoeling dat in februari volgend jaar de associatie formeel wordt opgericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten