dinsdag 4 december 2018

Politie blundert door met veel machtsvertoon verkeerde woning te bestormen

Twee onschuldige broers (16, 19) in de boeien geslagen en afgevoerd

- Politie biedt vooralsnog slechts verontschuldigingen aan...
- 'Het huis is overhoop gehaald en er zijn deuren kapot gemaakt, ook ontbreekt geld dat blijkbaar gestolen is door agenten'


De broers Rivaldinho (16) en Quanito (19) Tieto kregen zondagmiddag omstreeks half drie de schrik van hun leven. Zwaar bewapende agenten vielen hun huis aan de Sir Winston Churchillweg binnen en commandeerden hen om op de grond te gaan liggen. Daarna werden ze geboeid afgevoerd, verdacht van het plegen van een roofoverval, maar de politie blijkt onschuldige burgers te hebben gearresteerd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 december 2018.

'De jongens zijn echt geschrokken en getraumatiseerd. Er kwamen plotseling ongeveer twintig agenten met grote geweren op ze af', zegt Martha Tieto, tante van de jongens.

De ressortcommandant van het politiebureau Livorno bood later zijn verontschuldiging aan. De familieleden vinden niet, dat de politie zich er met een verontschuldiging van af kan maken.
'Het huis is overhoop gehaald en er zijn deuren kapot gemaakt. Ook ontbreekt geld dat blijkbaar gestolen is door de politieagenten', zegt de tante. De familie zal een klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken.

Volgens Gerge Tieto, broer van de jongens, gaat het om honderd euro en 500 Srd die zijn verdwenen. De vreemde valuta is een deel van een donatiebedrag dat hij vrijdag zou hebben ontvangen en maandag op de bank zou storten. Surinaams geld, dat ook in dezelfde enveloppe zat met de 100 euro, is niet verdwenen. 'Op een stuk papier stond donatie en dat heeft hen misschien ervan weerhouden om meer geld te nemen', vermoedt Tieto. De 500 Srd was van één van zijn broers.

Tieto vertelt, dat toen hij thuis kwam, hij het huis overhoop heeft aangetroffen. Later heeft hij begrepen, dat de politie ergens in de omgeving op hem wachtte. 'Ik dacht dat wij zijn overvallen door rovers en zag mijn broers niet. Ik dacht dat ze verwond waren', zegt hij. Enkele ogenblikken daarna stopten voertuigen voor de woning met zwaar bewapende politieagenten. Daarna zag hij zijn broers die geboeid waren uit één van de auto's stappen. 'Ik vroeg aan de politie-inspecteur waarom mijn broers in de boeien waren geslagen. Ik kreeg van hem te horen, dat ze verdachten zijn en het in de boeien slaan een wereldwijd protocol is.' Het ging om het Regio Bijstand Team onder leiding van Sergio Gentle.

Volgens Tieto zocht de politie ook naar een voertuig waarmee de roofoverval zou zijn gepleegd. Het zou om een auto gaan die zijn oom jaren geleden als sloopmateriaal heeft verkocht. Tieto beweert dat hij ook als verdachte naar het politiestation is gebracht. Onderweg naar het politiebureau kwamen ze hun oom tegen, die ook werd meegenomen. 'Achteraf bleken we onschuldig te zijn en de ressortcommandant heeft omstreeks half negen 's avonds aan elk van ons zijn verontschuldiging aangeboden', zegt Tieto.

Politievoorlichter Humphrey Naarden bevestigt, dat de politie in de fout is gegaan. Het blijkt volgens hem, dat er onjuiste informatie is ontvangen over rovers die niet lang terug betrokken waren bij een roofoverval, waarbij ze een groot geldbedrag hebben buitgemaakt.

Van de ressort- commandant heeft Naarden vernomen, dat de hoofdbewoonster heeft aangeven dat er deuren zijn vernield en geld is verdwenen. Zij heeft volgens de commandant geweigerd om aangifte op het bureau te doen. Ze zou dat ergens anders doen. 'Als er schade is, zal dat worden hersteld. Wat betreft het geld, zal de politie dat onderzoeken als er aangifte is gedaan', aldus Naarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten