dinsdag 4 december 2018

Gewapende mannen vallen inheems Awa-reservaat binnen in het zuidwesten van Colombia

Een inheemse gouverneur en zijn vader gedood en vier leiders gewond geraakt in Ricaurte, Nariño

(Bron foto: Semana)
Inheemse organisatie ONIC: 'In de afgelopen 10 dagen zijn 13 inheemse leiders vermoord'


Een inheemse gouverneur en zijn vader (Héctor Ramiro García en Arturo García) zijn zondag 2 december 2018 gedood en vier leiders raakten gewond toen gewapende mannen hun reservaat in het zuidwesten van Colombia binnenvielen en het vuur openden op de aanwezigen van een gemeenschapsvergadering. 


De aanval op de inheemse leiders van de Awa vond plaats in Ricaurte, Nariño, waar verschillende illegale gewapende groeperingen strijden om controle over grondgebied, drugshandelroutes en boerderijen die coca, het basisingrediënt voor cocaïne, telen.


Volgens de inheemse rechtenorganisatie ONIC (Organización Nacional Indígena de Colombia), worden inheemse volkeren in Colombia geconfronteerd met een voortdurende genocide. De groep zei dat in de afgelopen 10 dagen 13 inheemse leiders zijn vermoord.


De ONIC verwierp persverklaringen van de regionale legerbevelhebber in Nariño, kolonel Giovanny Perez, die ten onrechte het controversiële televisienetwerk RCN vertelde, dat de dood het gevolg was van machtsstrijd. De valse claim werd bijna onmiddellijk in diskrediet gebracht door het bureau van de Ombudsman dat de moord op de Awa-gouverneur en zijn vader verwierp.

http://www.onic.org.co/comunicados-onic/2696-genocidio-a-los-pueblos-indigenas-de-colombia-en-tiempos-de-paz



De aanval op de inheemse gemeenschap in Nariño volgt op meerdere aanvallen op inheemse volkeren en doodsbedreigingen aan leiders van inheemse gemeenschappen die de afgelopen weken lijken te zijn geïntensiveerd.



Volgens de ONIC werd een 16-jarig inheemse meisje uit de Awa-natie op dezelfde dag vermoord in de nabijgelegen gemeente Tumaco. Drie dagen eerder werd een bewaker van het Awa-reservaat vermoord. De ONIC herhaalde de recente moorden op leden van inheemse volkeren in de provincies Cauca, Cordoba, Caldas en Antioquia, waar een heel gezin werd onthoofd.

De inheemse rechtenorganisatie eist, dat president Ivan Duque, gerechtelijke autoriteiten en mensenrechtenorganisaties de gewapende aanval op de inheemse gemeenschap adequaat  onderzoeken 'en degenen straffen die de moordenaars en mensen zijn achter alle schendingen van de mensenrechten die zijn gepleegd tegen de inheemse bevolking'.

De ONIC roept de internationale gemeenschap op een verificatiemissie te organiseren om toezicht te houden op de vraag of de autoriteiten hun grondwettelijke plicht nakomen om het Colombiaanse volk te beschermen, en in het bijzonder de gehavende inheemse minderheid.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/ONIC/ISSUU Suriname Mirror/Semana/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten