dinsdag 4 december 2018

Verdachten in Colombiaanse cocaïne-duikboot-zaak beweren van niets te weten

'Het enige wat ik deed was koken en schoonmaken, nu blijkt dat werken een strafbaar feit is'

'Al de beschuldigingen zijn zomaar, ik was enkel chauffeur, het verbaast me echt dat dit mij overkomt'


In de Colombiaanse cocaïne-duikboot-zaak verschenen gisteren, maandag 3 december 2018, acht verdachten hoor de Kantonrechter. Advocaat Irvin Kanhai had gevraagd om nietigverklaring van de dagvaarding. De Officier van Justitie voerde aan, dat er niets mis is met de dagvaarding. De verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie verweten waarbij ze voorbereidingsmaatregelen troffen om drugs in of uit te voeren. 

De verdachten gaven een voor een aan, dat ze niets ervan afwisten. Een verdachte zei, dat hij niet snapt waarom hij vastzit, omdat er geen wapen, drugs of alcohol gevonden is in de boot. Een andere verdachte stelde, dat de politie hem onterecht heeft beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten gaven elk aan dat zij onschuldig zijn en niets van de criminele organisatie afwisten. Van de acht verdachten zijn twee vrouwen. 'Ik wil graag naar huis, want ik werk niet voor een criminele organisatie. Als ik verkeerd bezig was, zou ik allang zijn gevlucht', zei A.B.
Ze doelde daarmee op het feit, dat ze eerder in vrijheid was gesteld door de politie, waarna ze na enige tijd weer is opgepakt.

Ook M.B. vindt het kwalijk dat ze in de gevangenis zit. 'Ik heb me nooit in mijn leven bemoeid met drugs. Het enige wat ik deed was koken en schoonmaken, nu blijkt dat werken in Suriname een strafbaar feit is', was haar reactie. 'Al de beschuldigingen zijn zomaar. Ik was enkel chauffeur. Het verbaast me echt dat dit mij overkomt', merkte de verdachte, die als chauffeur fungeerde, op.

De kantonrechter voerde aan, dat er geen drugs gevonden is, maar dat de voorbereidingen om drugs in of uit te voeren wel getroffen waren. Het hoofd delict is volgens haar niet bewezen, maar de voorbereidingshandelingen daartoe wel. Ze voerde aan, dat uit het onderzoek moet blijken wat het aandeel van elk van de verdachten is. Volgens de kantonrechter staan de ernstige bezwaren nog steeds overeind.

Op 21 januari zal deze zaak verder behandeld worden.

Op 2 maart 2018 werd de duikboot in beslag genomen door de politie in het district Saramacca. De informatie over de mogelijke aanwezigheid van een semi-submersible vessel (de technische benaming van deze semi onderzeeër) binnen het Surinaamse grondgebied, werd volgens het ministerie van Justitie en Politie verkregen via internationale partners.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten