donderdag 23 augustus 2018

Zwangere Venezolaanse vrouwen gaan naar Brazilië om te bevallen

Over de grens in Brazilië worden drie Venezolaanse baby's iedere dag geboren

(Bron foto's: Nacho Doce/Reuters)
'Mijn baby zou zijn gestorven als ik was gebleven, er was geen voedsel of medicijn, geen doktoren'


In verwachting zijnde Venezolaanse vrouwen verlaten hun land vanwege een gebrek aan prenatale zorg, medicijnen en luiers en bevallen over de grens in Brazilië, waar drie Venezolaanse baby's geboren worden iedere dag. 

'Mijn baby zou zijn gestorven als ik was gebleven. Er was geen voedsel of medicijn, geen doktoren', zegt Maria Teresa Lopez terwijl ze haar dochter Fabiola voedt, die maandagnacht 20 augustus 2018 werd geboren door een keizersnede in de kraamkliniek van Boa Vista, de hoofdstad van de Braziliaanse grensregio Roraima.

Lopez, 20, lifte 800 kilometer van haar huis in de rivierdelta van de Orinoco naar de Braziliaanse grens, vijf maanden geleden. Ze is een van de honderdduizenden Venezolanen die zijn gevlucht voor de economische en politieke onrust in hun thuisland, meestal naar het naburige Colombia.



De massale toestroom van Venezolanen heeft sociale diensten in de deelstaat Roraima overbelast en geleid tot een toename van misdaad, prostitutie, ziekten en incidenten van vreemdelingenhaat.

De geboortes van Venezolaanse baby's in de Boa Vista kraamkliniek stegen vorig jaar tot 566 en in de eerste helft van 2018 tot 571, van 288 in 2016, toen de stroom van Venezolaanse vluchtelingen begon, aldus  de gezondheidsafdeling van Roraima. Er waren geen geboorten in 2015.

De coördinatrice voor de veiligheid van de gezondheid van Roraima, Daniela Souza, zei dat de staat slechts één kraamkliniek heeft en dat het tot het uiterste wordt gerekt, met patiënten die in de gangen op kinderbedjes slapen. Spuiten, handschoenen en andere benodigdheden raken op, zegt ze. 'Elke dag komen er 800 mensen de grens over en veel vrouwen en kinderen hebben medische zorg nodig.'

Het aantal Venezolanen dat medische centra van de staat bezocht, is gestegen van 700 in 2014 tot 50.000 in 2017 en 45.000 in slechts de eerste drie maanden van dit jaar, zei ze.

De Braziliaanse overheid en het ministerie van Informatie  van Venezuela hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

De gouverneur van Roraima heeft het Hooggerechtshof van Brazilië gevraagd de grens te sluiten om de immigratiecrisis het hoofd te kunnen bieden. De federale overheid in Brasilia heeft dat op humanitaire gronden beslist.

Carmen Jimenez, 33, die acht maanden zwanger was, uit Ciudad Bolivar en is bevallen in het Boa Vista ziekenhuis, zegt dat ze er verbaasd over was zoveel Venezolaanse moeders daar te zien. 'Ik ga niet terug naar Venezuela totdat er eten en medicijnen zijn en de straten weer veilig zijn', zegt ze terwijl ze haar 4-dagen oude dochter Amalia vasthoudt.

Lopez, een Wara-inheemse uit de Orinoco-delta, zegt dat ze alleen zou terugkomen om haar eerste dochter op te halen, die bij haar grootmoeder achterbleef, omdat ze te jong was voor de moeizame reis naar de grens. Brazilië heeft haar goed ontvangen en haar man vond werk in klussen, schilderen en maaien van gazons, zegt Lopez, terwijl ze haar baby melk geeft met een grote spuit. 'Er is daar niets meer voor ons over. Ik kreeg geen echografie voordat ik in Brazilië aankwam en het was gratis. Ik wil blijven.'

(Suriname Mirror/Reuters) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten