donderdag 23 augustus 2018

Venezolanen arriveren in Peru voor de deadline van verplicht bezit van paspoort

(Bron foto: Mariana Bazo/Reuters)
Na een jaar en een dag is Venezolaan David Pernia in Lima herenigd met zijn gezin

Peru schat dat meer dan 20.000 Venezolanen vóór 25 augustus in het land zouden kunnen aankomen


Het is een jaar en een dag geleden dat David Pernia, een Venezolaanse vader van drie kinderen, zijn familie achterliet om werk in de bouw te vinden in Peru. Met het land diep in een economische crisis verwikkeld, was de enige manier waarop zijn familie kon overleven, dat hij zijn kansen zou wagen in Lima, 4.300 kilometer van Caracas. 

Terwijl Peru aankondigt, dat Venezolanen die vanaf 25 augustus verplicht zijn hun paspoort mee te nemen, stappen zijn vrouw Yance en hun drie kinderen in een bus voor de reis door Colombia, Ecuador en uiteindelijk naar Peru om met hem herenigd te worden.

'Mijn man werkt hier een jaar en hij heeft het heel goed gedaan, godzijdank, en we hebben de afgelopen drie en een half jaar van deze situatie (crisis) in Venezuela al doorstaan', zegt ze.

'Dus vanwege deze situatie waarin het gezin ver van elkaar vandaan was, hebben we besloten dat we, omdat hij niet meer terug kon keren, bij hem te zijn.' Terwijl hij wachtte op zijn vader, zei de 9 jaar oude Yoandro Pernia, dat hij opgewonden was om hem weer te zien, maar kon de triestheid van het achterlaten van zijn huis, familie en vrienden niet van zich af schudden. 'Ik ben blij en verdrietig. Het is heel moeilijk voor mij om uit te drukken hoe ik ben. Ik ben gelukkig, omdat ik ten laatste mijn vader zal zien, maar ik ben verdrietig omdat ik veel mensen achterliet.'

Een paar minuten later drukte Yoandro zijn lichaam tegen zijn vader in een diepe knuffel en veegde vervolgens de tranen weg toen zijn vader elk van zijn twee jongere zussen omhelsde en kuste. 'Het is zo dat gisteren een jaar geleden was dat ik hier arriveerde, dat ik mijn kinderen in Venezuela had achtergelaten', zei Pernia, die helemaal glimlachte. 'En vandaag, een jaar en een dag later, verwelkom ik hen hier', voordat hij het gezin uit het busstation en door Lima begeleidde, waar ze hun nieuwe thuis zullen maken.

De Pernias zijn slechts enkele van de Venezolaanse migranten die de week durende zware reis naar Peru maken in een poging te arriveren voor de deadline van 25 augustus vanaf wanneer Peru paspoorten vereist voor toegang.

Veel van de mensen in de bus werden herenigd met dierbaren die zich eerder in Peru hadden gevestigd, aangezien miljoenen het afgelopen jaar Venezuela verlieten en zich vestigden in Latijns-Amerika.

Mauricio Aparicio die bij het Marco Polo-busstation werkt, zei dat hij geld naar huis stuurt om zijn vader te helpen, die tegen maagkanker vecht.

Peru schat dat meer dan 20.000 Venezolanen vóór 25 augustus in het land zouden kunnen aankomen. Meer dan 400.000 Venezolanen zijn de afgelopen twee jaar Peru binnengekomen. Eerder had Peru de Venezolanen toegelaten om zonder paspoort binnen te komen, maar toen het toenemend aantal vluchtende Venezolanen de lokale diensten onder druk zette, introduceerde Lima de nieuwe maatregel waarbij alle Venezolanen een paspoort moeten houden.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten