donderdag 23 augustus 2018

VN dringt bij buren van Venezuela erop aan om hun grenzen open te houden

Duizenden Venezolanen blijven hun land ontvluchten om te ontsnappen aan de crisis


De Verenigde Naties heeft donderdag 23 augustus 2018 bij de buren van Venezuela erop aangedrongen om hun grenzen open te houden, omdat duizenden migranten uit het land blijven vluchten om te ontsnappen aan hyperinflatie en economische ineenstorting.


Nadat Ecuador en Peru bekend hebben gemaakt, dat ze de toelatingseisen voor Venezolaanse migranten aanscherpen, zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen, moeten dergelijke maatregelen blijven 'toestaan ​​dat personen die internationale bescherming nodig hebben toegang hebben tot veiligheid en asiel zoeken'.

De heer Grandi prees Latijns-Amerikaanse staten voor het opvangen van ongeveer 1.6 miljoen Venezolanen die hun thuisland sinds 2015 hebben verlaten.

De Venezolaanse exodus is in snel tempo een van 's werelds grootste vluchtelingencrises aan het worden, vergelijkbaar met de benarde situatie van de Rohingya-moslims in Myanmar en het vertrek van Syriërs uit hun door oorlog verscheurde land.

Caracas probeert een van de ergste aanvallen van hyperinflatie ter wereld te beteugelen en heeft deze week vijf nullen van de bolívar afgehaald, waardoor deze met 95 procent is gedaald.

De VN zegt dat 2.3 miljoen mensen de afgelopen jaren Venezuela hebben verlaten - 7 procent van de bevolking. Velen zijn naar het naburige Colombia gevlucht en vonden hun weg van daar naar andere Andeslanden: Ecuador, Peru en Chili.

(Suriname Mirror/The Financial Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten