donderdag 23 augustus 2018

Coördinator Bakker Actiecomité Alcoa constateert vertrouwenscrisis in Suralco/Alcoa-kwestie

'Alleen het volk kan een oplossing brengen in deze kwestie'

'Als het parlement de moed heeft om te doen wat goed is, dient het een motie van wantrouwen in tegen de regering'


Wim Bakker, coördinator van het actiecomité Alcoa, constateert een vertrouwenscrisis in de Suralco/Alcoa-kwestie. 'Het grootste probleem waar wij als volk tegen aanbotsen, is dat we te maken hebben met twee partijen die niet te vertrouwen zijn, de regering en Alcoa.' Volgens Bakker kan alleen het volk een oplossing brengen in deze kwestie, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 augustus 2018.

Hij merkt dat parlementsleden niet in staat zijn om een vuist te maken. Bakker sprak maandag nadat milieuactivist Erlan Sleur onderzoeksresultaten had gepresenteerd van metingen naar radioactieve stralingen, die hij heeft verricht in de kleine 'mud lake' in de buurt van de Suralco-raffinaderij.

Bakker vraagt zich af of de regering en Alcoa openheid van zaken zullen geven. Hij vindt het beter dat wordt aangedrongen op onderzoek vanuit een onafhankelijke partij naar de schade aan het milieu op plekken die Alcoa heeft gebruikt als stortplaats van industrieel afval. Bakker wil een overzicht van deze plekken en van hoeveel afval er is gestort.

De verrichtingen van het actiecomité en Sleur moeten volgens Bakker gezien worden als manieren om het bewustzijn bij de bevolking te vergroten, want alleen die kan een oplossing brengen.

Het comité is blij met uitspraken van NDP-fractieleider André Misiekaba, die onlangs in het parlement heeft gesteld, dat de Alcoa/Suralco met de ontmanteling van de fabriek illegaal bezig is. Bakker zegt, dat het comité dezelfde conclusie heeft getrokken. In zijn ogen is zowel de regering als Alcoa illegaal bezig. Bakker verwacht dat het niet alleen bij de stelling van Misiekaba blijft.

'We rekenen erop dat hij die gordiaanse knoop gaat doorhakken, want als hij dat doet is het opgelost. Als het parlement de moed heeft om te doen wat goed is, dient het een motie van wantrouwen in tegen de regering. Alleen het parlement kan de regering dwingen om openheid van zaken te geven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten