donderdag 23 augustus 2018

Oud-voorzitter Braziliaanse voetbalbond vier jaar de cel in voor aannemen van steekpenningen

86-Jarige José Maria Marin krijgt ook een boete van 1.2 miljoen dollar

Marin moet 3.3 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen geld terugbetalen


Het grootschalige Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA heeft weer tot een veroordeling geleid. Een rechter in New York is van mening, dat José Maria Marin, voormalig voorzitter van de Braziliaanse bond, voor vier jaar de cel in moet voor het aannemen van steekpenningen. 

Marin zat al ruim een jaar in voorarrest in Zwitserland en in de Verenigde Staten.


De 86-jarige Braziliaan behoort tot de zeven voetbalbobo's die eind mei 2015 in een hotel in Zürich werden opgepakt, vlak voor het verkiezingscongres van de FIFA. Marin had enkele weken eerder het voorzitterschap van de Braziliaanse bond overgedragen aan Marco Polo Del Nero. Hij was ook voorzitter van het organisatiecomité van het WK 2014 in Brazilië. Marin werd eind 2015 uitgeleverd aan de VS.


De Amerikaanse Justitie klaagde Marin aan voor onder meer het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van tv- en marketingrechten. Hij kreeg niet alleen een celstraf, maar ook een boete van 1,2 miljoen dollar. Bovendien moet hij 3.3 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen geld terugbetalen. Totaal komt dat neer op een bedrag van omgerekend 3.9 miljoen euro.


De corruptie binnen bij de FIFA kwam drie jaar geleden rond de herverkiezing van de toenmalige voorzitter Sepp Blatter tot uitbarsting. Tientallen bestuursleden en officials werden als verdachte aangemerkt door de Zwitserse en Amerikaanse justitie. Het leidde tot heel wat arrestaties, schorsingen en rechtszaken. Blatter werd geschorst vanwege een dubieuze financiële deal met Michel Platini, die daardoor moest opstappen als voorzitter van de Europese bond UEFA.

(Suriname Mirror/Sportnieuws/BBC/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten