vrijdag 15 juni 2018

Nieuwe slakken etende slangensoorten in Ecuador ontdekt

'Eigenlijk heb ik nog nooit een van deze slangen iets zien eten dat niet plakkerig en slijmerig is'


'Naamrechten van slangen worden geveild om van opbrengst grond te kopen waar twee van de slangen zijn gevonden'


Ecuador heeft vijf nieuwe soorten slangen, voor het eerst beschreven door de wetenschap. Maar, deze beestjes zijn niet zomaar regenwoud slangen: de nieuwe soort heeft een dieet dat uitzonderlijk vreemd is en bijna niets anders eet dan een zachte, slijmerige prooi, slakken. 

De onderzoekers die ze ontdekten namen ook de ongewone stap, het veilen van de rechten om hun wetenschappelijke namen toe te wijzen om beschermd regenwoudhabitat te financieren.

De vijf nieuwe soorten maken deel uit van een groep slangen die bekend staan ​​om een ​​gespecialiseerde smaak voor de meest verse escargot, met schedelaanpassingen waardoor de slangen een slak uit de schaal (het huisje) kunnen slurpen, vergelijkbaar met hoe je een rauwe oester zou kunnen eten.

'Hun kop en kaken zijn zo aangepast, dat het zelfs lijkt alsof ze in niets anders kunnen bijten', aldus Alejandro Arteaga, een Ph.D. student aan het American Museum of Natural History en de hoofdauteur van de nieuwe studie, tegen Earther. 'Eigenlijk heb ik nog nooit een van deze slangen zien proberen om iets te bijten dat niet plakkerig en slijmerig is.'

Arteaga merkt op, dat de slanke, prachtig gevormde slangen volkomen onschadelijk zijn voor mensen, maar dat ze wel een afweermechanisme hebben. 'Ze scheiden een muskusgeur af wanneer ze worden vastgegrepen, en soms maken ze hun hoofd plat om eruit te zien als een fer-de-lance', oftewel een adder.

Dus hoe hebben deze stinkende slangen hun weg gevonden uit het Ecuadoraanse regenwoud en in de wetenschappelijke literatuur?

In 2013 organiseerden Arteaga en zijn collega's een expeditie naar het Buenaventura-reservaat in het zuidwesten van Ecuador, in de hoop dat ze in de relatief onontgonnen regio van het land onontdekte soorten zou verbergen. Ze hadden geluk. 'We hebben twee slangen gevonden die er qua vorm op lijken, maar totaal anders van kleur zijn dan andere soorten die we verder naar het noorden in het land hadden gezien'', zei Arteaga. 'We hebben monsters genomen terug naar het museum in Quito en later, in 2017,  bevestigdende genetische analyses dat ze nieuwe soorten zijn.'

Andere expedities in Ecuador en in verschillende habitattypes leverden een totaal van vijf slangen op, nieuw voor de wetenschap, worden gepubliceerd in het open access-tijdschrift ZooKeys. Wanneer soorten op deze manier formeel worden beschreven, is een groot deel van het proces het toewijzen van een unieke wetenschappelijke naam. Hier heeft beschermingsstatus van de nieuwe slangen een creatieve benadering geïnspireerd.



Vier van de vijf nieuwe soorten worden al als met uitsterven bedreigd beschouwd, grotendeels vanwege het potentieel voor habitatverlies, waarbij de status van één soort zich situeert in de niet benijdenswaardige 'bedreigd' categorie.

Om de toekomst van de slangen te verzekeren, besloot het onderzoeksteam hun naamrechten te veilen en het resulterende geld te gebruiken om grond te kopen waar twee van de slangen werden gevonden. 'Het kopen en behouden van kritieke leefgebieden is de belangrijkste actie die we kunnen ondernemen om te voorkomen dat reptielen uitsterven, maar de middelen zijn beperkt', merkt Arteaga op. 'Daarom heeft elk idee of elke kans die zich vertaalt in fondsen voor instandhouding een direct, meetbaar effect op het behoud.' 

Het hoogste bod op de veiling werd gedaan door Rainforest Trust en ornitholoog en natuurbeschermer Bob Ridgely, dus ze kregen de naam van drie van de vijf slangen soorten. Een van de namen van de slangen, Dipsas georgejetti, eert George Jett, die betrokken was bij de ontwikkeling van de reservaten van Fundación Jocotoco in Ecuador.

Voor een andere soort koos Bob Ridgely de naam Sibon bevridgelyi (Bev Ridgely's slakkeneter) om zijn vader te eren.

Met geld van de veiling zal een stuk grond van 178 hectare kocht worden van voorheen onbeschermd land dat door Fundación Jocotoco, een Ecuadoraanse non-gouvernementele organisatie voor natuurbehoud, aan het Buenaventura-reservaat wordt toegevoegd.

Dit is niet de eerste keer dat onderzoekers wetenschappelijke namen gebruiken om bekendheid te geven aan instandhoudingskwesties. Onlangs is er een trend geweest van het benoemen van soorten naar beroemdheden of publieke figuren, met een kleine zwarte kever genaamd Leonardo DiCaprio, veel soorten zijngenoemd naar de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en een spin met de naam David Bowie.

Maar, wat het scenario van de slakken etende slang uniek maakt, is dat de naamgeving direct bijdraagt ​​ aan tastbare resultaten van behoud. Arteaga hoopt dat het idee zich zal verspreiden naar andere onderzoeksgroepen en natuurbeschermingsorganisaties. Er zijn immers nog steeds veel onbeschreven soorten - van slangen of anderszins - die in de meer afgelegen delen van de wereld leven.

(Suriname Mirror/Earther/ZooKeys)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten