vrijdag 15 juni 2018

Rusland (NPS): 'De Brokopondo Overeenkomst, een wet, wordt opengebroken door regering'

'Toestemming om Paranam raffinaderij te ontmantelen, terwijl die deel uitmaakt van Brokopondo Overeenkomst'


NPS-fractieleider Gregory Rusland maakt zich ernstig zorgen over de wending die de kwestie Suralco/Alcoa neemt. Hij stelt vandaag, vrijdag 15 juni 2018, op Starnieuws, dat de Brokopondo Overeenkomst, die een wet is, opengebroken wordt door de regering. Er is toestemming gegeven om de Paranam raffinaderij te ontmantelen, terwijl deze deel uitmaakt van de Brokopondo Overeenkomst, benadrukt de politicus. 

De NPS concludeert op basis van de verwikkelingen, dat de regering zich niet houdt aan de wet. Wanneer er andere standpunten worden aangenomen dan wat in de Brokopondo Overeenkomst staat, is de regering bezig de wet open te breken, zonder De Nationale Assemblee te raadplegen.

Standpunten die de regering heeft ingenomen, stroken volgens de politicus niet met hetgeen vastgelegd is in de wet.

 Rusland benadrukt, dat de basisfundamenten waarop de samenleving gestoeld is, bewaakt moeten worden. De Nationale Assemblee moet volgens hem een standpunt innemen. De positie van Suriname moet niet geschaad worden. Rusland stelt dat de NPS een nationaal standpunt inneemt. Duidelijk moet worden vastgesteld door De Nationale Assemblee welke lijn er gevolgd moet worden.

'De inhoud van de brief van 14 juni die ter tafel ligt, afkomstig van de president, is zorgwekkend. Er worden stappen ondernomen die niet gecommuniceerd zijn met de volksvertegenwoordiging', aldus Rusland.


2 opmerkingen:

  1. Suriname - De regering heeft vandaag de overeenkomsten en alle documenten in het kader van het richtig afhandelen van de Brokopondo overeenkomst, ingediend bij het parlement. Maar houdt de Regering ook rekening met de nazaten van Klaverblad? Dat er misbruik gemaakt is van de Brokopondo overeenkomst wisten wij als nabestaanden van Klaverblad al. Suralco i.c. kochten zich eerst in de nabestaanden boedel van Klaverblad. Zonder dat er boedelscheiding plaatsvond. Met wurg een interim stuk van conceptvoorstellen hebben de onderhandelaars van Suralco geprobeerd de nabestaanden hun kroonjuweel van zakelijke en erfelijke eigendomsrechten afhandig te maken. Als mede-boedel eigenaar wilde de maatschappij slim zijn. Maar die verzuimd te willen weten dat oud-recht geldend-recht is die voorrecht heeft boven de Brokopondo-overeenkomst. A.H.Tjah

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het Recht van Naasting
    Wat betekent het Recht van Naasting? Dat betekent in begrijpelijke taal de eerste rechthebbende bij koop of verkoop.
    Als van dat recht wordt afgezien dan houdt dat in dat het recht van eerst rechthebbende bij verkoop of koop komt te vervallen. Maar dan komt dat zakelijk recht in schoot te liggen van de eerst volgende eigenaar. Met de Brokopondo-overeenkomst heeft de overheid het Recht van Naasting vervangen door het alom bekende huidige Concessie Recht. Het Concessie Recht geeft de overheid het recht te onterven als die dat nodig acht. Maar dit geldt alleen voor de gevallen waarop het Recht van Naasting niet bestaat of van toepassing is. In Suriname ken ik twee of drie gebieden waarop het Recht van Naasting van toepassing is. Met name Klaverblad, 4-Kinderen en Onverwacht(niet zeker?). Omdat er geen boedelscheiding is geweest en Suralco mede boedeleigenaar is Klaverblad moet Suralco de Nabestaanden proportioneel laten mee profiteren in de opbrengst van het gebied. Zo simpel is het.

    BeantwoordenVerwijderen