vrijdag 15 juni 2018

Venezolaanse leider Maduro benoemt Delcy Rodriguez als nieuwe vicepresident

Maduro: 'Rodriguez is een 'moedige jonge vrouw' die is 'getest in duizend gevechten'


De Venezolaanse leider Nicolas Maduro heeft donderdag 14 juni 2018 een nieuwe vicepresident benoemd in een leiderschap shuffle, zoals hij zegt, voor een 'nieuwe start' van zijn tweede termijn na de door hem gewonnen verkiezingen in het door een economische crisis getroffen land. 

De nieuwe nr. 2, minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez, is voorzitster van de door de regering gecontroleerde constitutionele vergadering. Rodriguez en haar broer, communicatieminister Jorge Rodriguez, behoren tot Maduro's meest vertrouwde binnencirkel.

Maduro kondigde de promotie van Rodriguez aan op Twitter, noemt haar een 'zuster' en 'moedige 
jonge vrouw' die is 'getest in duizend gevechten'.



Ze vervangt Tareck El Aissami, die een nieuwe rol vervult als hoogste economische beleidsmaker van de regering. Onder de Grondwet van Venezuela wordt de vicepresident aangewezen door de president. De vicepresident neemt ook de macht op zich als de president ontslag neemt of arbeidsongeschikt wordt. Rodriguez wordt de tweede vrouw die het vicepresidentschap van het land bekleedt.


Zes vrouwen werden benoemd in 10 andere kabinetsfuncties die ook donderdag zijn vernieuwd.

Nu de macht van Maduro geconsolideerd is, moet hij een economische crisis aanpakken die wordt gekenmerkt door wijdverbreide tekorten en hyperinflatie.

David Smilde, een Venezuela specialist, als senior fellow bij de Washington Office on Latin America denktank, ziet Maduro's reorganisatie als een middel om zijn macht te consolideren.
De president, sinds het midden van vorig jaar, heeft zwaar op Rodriguez gesteund als hoofd van de constitutionele vergadering en op haar broer als zijn belangrijkste woordvoerder en leidende onderhandelaar in onderhandelingen met de oppositie.
 
'Ik zie het als een poging om ervoor te zorgen dat de mensen die het dichtst bij hem staan ​​zijn bondgenoten zijn', zei Smilde.

Afgezien van Maduro is Rodriguez een van de meest zichtbare leiders van de Chavista-beweging, gecreëerd door de overleden socialistische president Hugo Chavez.


Ze diende meer dan twee jaar als minister van Buitenlandse Zaken, alvorens te worden benoemd tot de nieuwe president van de door de regering gecontroleerde vergadering met het herschrijven van de Grondwet.

Maduro prees Rodriguez als de 'dochter van een martelaar', omdat haar vader, een socialistische leider, stierf in politiehechtenis in de jaren 1970.
Rodriguez is advocate die in Londen en Parijs studeerde voordat zij op aandringen van Chavez terugkeerde naar Venezuela. Terwijl El Aissami door de VS werd bestraft voor naar verluidt het zijn van een grote drugshandelaar, Rodriguez is een van de weinige insiders die is ontsnapt aan een soortgelijke straf van de VS. Maar, Canada heeft haar dit jaar toegevoegd aan een zwarte lijst van  ambtenaren die de democratie van Venezuela hebben uitgehold.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten