vrijdag 15 juni 2018

Colombia verloor in 2017 219.973 hectare bos

(Bron foto: Flickr)
Vernietiging van de bossen in Colombia versneld door demobilisatie van FARC-rebellen

Hooggerechtshof: 'Colombiaanse staat pakt probleem van ontbossing in de Amazone niet efficiënt aan'


Colombia verloor in 2017, aldus de autoriteiten donderdag 14 juni 2018, 219.973 hectare bos. Dit is 23% meer dan een jaar eerder. De vernietiging van de bossen in Colombia, met name in het Amazonegebied, is versneld door de demobilisatie van FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en het falen van autoriteiten om de controle over de landelijke gebieden over te nemen van de guerrilla's. 

Belangrijkste oorzaken van ontbossing in Colombia
1) Illegale mijnbouw
2) Veeteelt
3) Kolonalisatie
4) Coca-teelt

De regio's die het meest worden bedreigd door ontbossing en de provincies in of grenzend aan het Amazone-regenwoud, met name Caqueta, Putumayo, Meta en Guaviare. Deze afgelegen regio's zijn vrijwel wetteloos, waardoor het voor ondernemers eenvoudig is om te zoeken naar natuurlijke hulpbronnen, bos te verbranden voor veeteelt of ruimte te creëren voor de teelt van coca, het basisingrediënt voor cocaïne.



Het Hooggerechtshof van Colombia gelastte eerder dit jaar nationale autoriteiten om actie te ondernemen tegen de steeds snellere verdwijning van het tropische regenwoud, dat algemeen wordt beschouwd als de longen van de aarde.

'Het is duidelijk, ondanks tal van internationale verplichtingen, regelgeving en jurisprudentie ter zake, dat de Colombiaanse staat het probleem van de ontbossing in de Amazone niet efficiënt heeft aangepakt', zei het Hof.

Of de autoriteiten het vonnis van het Hof opvolgen, valt nog te bezien. Veel van de gebieden die ontbost worden, bevinden zich helemaal aan het einde van de menselijke beschaving en zijn buiten het bereik van de nationale regering in Bogota.


(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten