vrijdag 15 juni 2018

Huis van Afgevaardigden in Argentinië maakt weg vrij voor legalisering van abortus

(Bron foto:Twitter)
Na bijna 23 uur durend debat stemden 129 parlementsleden voor wetsontwerp, 125 tegen


 Het Huis van Afgevaardigden in Argentinië heeft de weg voor legalisering van abortus tot de veertiende week van de zwangerschap vrijgemaakt. Na een bijna 23 uur durend debat hebben 129 parlementsleden voor het wetsontwerp gestemd, 125 afgevaardigden stemden tegen. 


'We hebben het over een probleem van de volksgezondheid dat niet met oogkleppen op kan worden aangepakt, noch met morele en ethische principes, laat staan religie', zei oppositielid Mayra Mendoza, een van de drijvende krachten achter het wetsontwerp. 'Dit is ook een zaak van sociale rechtvaardigheid.'

De Senaat moet de hervorming nog goedkeuren.

President Mauricio Macri is zelf fel gekant tegen het wet. Toch gaat hij zijn veto niet uitspreken als het voorstel door beide huizen aangenomen wordt, dat heeft Marci al laten weten.



Tot nog toe waren zwangerschapsafbrekingen in Argentinië enkel na een verkrachting en bij gevaar voor het leven van de moeder toegelaten.

Volgens schattingen worden in Argentinië jaarlijks tussen de 350.000 en 500.000 abortussen clandestien uitgevoerd. Maar, daarbij treden vaak complicaties op die tot de dood leiden.




In de toekomst moeten abortussen dus worden toegestaan tot de 14e week van de zwangerschap. Een latere zwangerschapsafbreking blijft strafbaar tenzij het kind door een verkrachting wordt verwekt, de baby niet levensvatbaar is of het leven van de moeder in gevaar is. De abortussen moeten gratis worden uitgevoerd in staatsklinieken.

Het debat werd op grote schermen gevolgd door voor- en tegenstanders aan het congresgebouw in Buenos Aires. Heel wat aanhangers van de abortuswet hadden de nacht doorgebracht demonstrerend voor het gebouw.

Toen het resultaat van de stemming bekend werd gemaakt, werd ze dan ook door luid gejuich onthaald. Er werd alvast gevierd in de Argentijnse straten.



(Suriname Mirror/Clarin/Belga/VRT/La Vanguardia/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten